Helyi hírek

Májusban már áramot termelnek a dunakiliti duzzasztóműben (GALÉRIA)

Dunakiliti | A dunakiliti duzzasztóműben hamarosan a vízenergiát használhatja ki a törpeturbina, már csak a turbinaberendezés telepítése van hátra. A 2022 májusára elkészülő munka után az üzemeltetést is a kivitelező fogja végezni, aki a megtermelt villamos energiát az áramszolgáltatónak továbbítja, hogy hozzájáruljon a térség energiaellátásához. Ezzel egy közel 3000 fős település energia ellátását lehet biztosítani.
Cséfalvay Attila

2022. április 28. 20:00

Dunakiliti duzzasztó
A tervezett vízerőtelep vízhozama 54 m3/s, teljesítménye 2036 kilowatt, járókerék átmérője 3150 milliméter és percenként 120-as fordulatszámmal fog majd működni. Fotó: eduvizig.hu

Februárban számoltunk be róla, hogy két évtizednyi helyben járás után végre eldőlt, hogy törpeturbina termelhet áramot a Bős-Nagymaros leállítása óta szinte teljesen kihasználatlan dunakiliti duzzasztóműben. A falu határában munkagépek ásnak (most már Feketeerdő és Mosonmagyaróvár között tart ez a munka), a földben hálózat épül, mely a duzzasztóműnél elhelyezett turbinát köti majd össze Mosonmagyaróvárral. 

 Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság most szintén erről számolt be. Az üzemeltetésében lévő Dunakiliti duzzasztóművet az építése során úgy alakították ki, hogy a balparti 1-es pillére a duzzasztáson túl energetikai hasznosítást szolgáló technológiai berendezéseknek az elhelyezését és működési feltételeit is biztosítsa. Az 1986. évi tervezés folyamán egy másodpercenként 50 köbméteres kiépítési vízhozamú, 5 megawatt beépített teljesítményű, Ganz-gyártmányú „S” kialakítású Kaplan-turbina beépítésével számoltak, amelyet „az akkori kivitelezéskor központi döntés miatt végül is nem építettek be.” 

A Dunakiliti duzzasztómű vízerő potenciáljának hasznosítására az igazgatóság 2009-ben felhívást tett közzé, melyre a Future Hydro Vision Mérnökszolgálati Kft. (FHV) tett nyertes ajánlatot. A felek ugyan 2010-ben szerződést kötöttek, azonban a hosszas környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás és egyéb feltételek biztosítása miatt csak 2022 elején indulhatott el a kivitelezés. 

„Az FHV a Global Hydro Energy GmbH által gyártott technológiai berendezések beépítésével valósítja meg az energetikai hasznosítást. A beépítendő turbina ugyan valamivel kisebb, mint az eredetileg tervezett, de képes egy közel 3000 fős település villamos energia ellátását biztosítani. A tervezett vízerőtelep vízhozama 54 m3/s, teljesítménye 2036 kilowatt, járókerék átmérője 3150 milliméter és percenként 120-as fordulatszámmal fog majd működni. 

Az eddig eltelt időben a turbina beépítésének olyan előkészítő munkái valósultak meg többek között, mint például ideiglenes munkatér határolások kiépítése, a munkaterület víztelenítéséhez bontási munkák száraz munkatérben,  turbina csőszakaszok telepítése, turbina megtámasztó vasbetonszerkezetek építése, felvízen merülőfalas uszadékfogó kiépítése, valamint az 1-es pillér belső víztelenítés kiépítése. 

A továbbiakban már csak a turbinaberendezés telepítése van hátra, melyhez olyan munkák kapcsolódnak még többek között, mint gereb és gépi tisztítóberendezés kiépítése, hordalékfogó küszöb elbontása, áramlásjavító szerkezetek készítése, hajtómű, generátor és erőtelepi középfeszültségű villamos berendezések telepítése, vezénylő és villamos hálózati csatlakozás, valamint távfelügyeleti rendszer kialakítása. 

A 2022 májusára elkészülő munka után az üzemeltetést is az Future fogja végezni, aki a megtermelt villamos energiát az áramszolgáltatónak továbbítja majd, hogy hozzájáruljon a térség energiaellátásához. 

Ezen fenntartható energiát szolgáló beruházás megvalósulásával is nőni fog azon energiatermelő komplexumok száma, mellyel nem hozunk létre újabb ökológiai lábnyomot, vigyázva ezzel környezetünkre. 

Galéria
Dunakiliti duzzasztó-1
Dunakiliti duzzasztó-2
Dunakiliti duzzasztó-3
Dunakiliti duzzasztó-4
+5
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

BL férfi kéziben és fociban

hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.