Helyi hírek

Még maradt egy nagy feladat: Az Öreg-Duna rendezése (28. rész)

Szigetköz | Miközben Illés Zoltán akkori államtitkár azzal büszkélkedett 2012-ben, hogy saját kezűleg húzta ki a négy fenékküszöbös terveket Szigetközben a beadandó tervekből, tíz évvel később az Insula Magna programban ez az alapja minden itteni jövőbeli fejlesztésnek. Az Öreg-Duna vízszintemelése és összekötése a szigetközi (és csallóközi) mellékágrendszerrel ugyanis lassan három évtizede megoldatlan.
Cséfalvay Attila

2022. november 22. 18:30

elterelés
A komp sem jár már az Öreg-Dunán Dunaremeténél, ott, ahol régen a nemzetközi vízi úton a nagy hajók közlekedtek. Fotó: Dunaremete Facebook-oldala

A nagy bős-nagymarosi csata egyik oldalága arról szólt, hogy semmilyen fenékküszöböt nem létesítünk... Tetejébe ez egy hivatkozási alap lenne a szlovákoknak, hogy lám-lám, nem is kell nektek az a víz, amit valójában oda kellene adnunk, hiszen ti majd kormányozgatjátok azt a keveset és akkor majd fenékküszöbökkel mégiscsak megoldjátok a problémát. Szó nem lehet róla - ezt mondta egy rádióinterjúban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár 2012-ben, odaszúrva a szigetközieknek, akik már jóval korábban lemodelleztek egy ilyen lehetőséget. A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület ennek alapján azt tartotta a legjobb megoldásnak - s a szakemberek szerint azóta is ez a vélemény - hogy négy fenékküszöböt kellene építeni az Öreg-Dunán, mely megoldja a vízszintemelést, ezáltal összeköthető lenne a szigetköz és a csallóközi mellékágrendszerrel. 

Most ugyanis méterekkel mélyebben van az Öreg-Duna, így ha kinyitnánk az ágvégeket, minden víz kifolyna oda Szigetközből, szárazon lennének az ágak, mint az elterelése után. A nyolcvanezer aláírással támogatott népi kezdeményezés is a beáldozott Öreg-Duna ügyének megoldását célozta meg (a Mosoni-Duna esetében mostanra sikerrel is jártak). Az első lépés már megtörtént ebbe az irányba azzal, hogy az Insula Magna programban már a négy fenékküszöbös megoldás minden itteni jövőbeni fejlesztés alapja.  A komplex kérdéseket kezelő programban - többek közt - megoldandó feladatként szerepel Szigetköz és Csallóköz ökológiai összekötése, árvízvédelme és talajvízszint-rendezése. Az ártér rehabilitációra rácsatlakozva fenntartható programot kell kialakítani a területegység számára, mely a két oldali partnerségben megvalósítható. Szigetköz és Csallóköz európai mintaadó fejlesztési terület, hisz páratlan természeti kincs, az egyetlen szárazföldi deltavidék Európában. A fenntarthatóság is fontos elem, a gazdasági és társadalmi tényezőkre is oda kell figyelni a környezet mellett. 

A lényeg: a kiinduló pontot a vízügyi fejlesztés jelenti, az ártér rehabilitációja, az ágrendszer vízszint-szabályozása, négy műtárgy elhelyezése. Ha ez megépül, stabilitást jelent a környezet számára. Ez a kiindulópont a projekt többi elemének. Arról, hogy miként áll az Insula Magna, a következő részben írunk. 

(Harminc részben mutatjuk az elterelés utáni napokat, következményeket, szemtanúk, szakemberek és döntéshozók emlékeznek vissza a történtekre). 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szonda

A sofőr minden szabályt megszegett

benzin

Ezt hozza a Mikulás a benzinkutakra

kvíz

KVÍZ: Milyen a bányaló?

vonat

A német hó miatt késnek a bécsi vonatok

fenyő

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

hó

Eső, havas eső és hó is jöhet a héten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.