Helyi hírek

Négyezres kisváros energiaellátását termelik meg a dunakiliti duzzasztóban (GALÉRIA)

Dunakiliti | A dunakiliti duzzasztóműbe szerelt törpeturbina ugyan valamivel kisebb, mint az eredetileg tervezett, de képes egy közel 4000 fős kisváros villamos energia ellátását biztosítani. A próbaüzem során a vállalkozó teljesítette az üzemelést már nem befolyásoló, egyéb hátra maradt munkákat, melyek végeztével múlt héten megtörténhetett a műszaki átadás-átvétel.
Új Szó Nálunk

2022. november 17. 12:37

duzzasztómű
Fotó: Éduvizig

A Dunakiliti duzzasztóművet az építése során úgy alakították ki, hogy a balparti 1-es pillére a duzzasztáson túl energetikai hasznosítást szolgáló technológiai berendezéseknek az elhelyezését és működési feltételeit is biztosítsa. Az 1986. évi tervezés folyamán egy 50 m³/s kiépítési vízhozamú, 5 MW beépített teljesítményű, Ganz-gyártmányú „S” kialakítású Kaplan-turbina beépítésével számoltak, amelyet az akkori kivitelezéskor központi döntés miatt végül is nem építettek be.

A Dunakiliti duzzasztómű vízerő potenciáljának hasznosítására az igazgatóság 2009-ben felhívást tett közzé, melyre a Future Hydro Vision Mérnökszolgálati Kft. tett nyertes ajánlatot. A felek ugyan 2010-ben szerződést kötöttek, azonban a hosszas engedélyeztetési eljárás és egyéb feltételek biztosítása miatt csak 2022 elején indulhatott el a kivitelezés - közölte a regionális vízügyi igazgatóság. 

A beépített turbina ugyan valamivel kisebb, mint az eredetileg tervezett, de képes egy közel 4000 fős kisváros villamos energia ellátását biztosítani. A tervezett vízerőtelep vízhozama 54 m3/s, teljesítménye 2036 kW járókerék átmérője 3150 mm és 120 1/percenkénti fordulatszámmal működik.

A kiviteli munkák során az egyik lényeges fordulatot a 2022. június 27-én sikeresen megtartott üzempróba jelentette, melynek során jól vizsgázott a hajtómű és generátora, az erőtelepi középfeszültségű villamos berendezések valamint a vezénylő és villamos hálózati csatlakozása is. Ezt követően kezdődhetett meg a próbaüzem, vagyis az energiatermelés. Ebben az időszakban a a vállalkozó teljesítette az üzemelést már nem befolyásoló, egyéb hátra maradt munkákat, melyek végeztével november 7-én megtörténhetett a műszaki átadás átvétel.

A vízerőtelep üzemeltetését is az FHV fogja végezni, aki a megtermelt villamos energiát az E.on-nak továbbítja, hogy hozzájáruljon a térség energiaellátásához. Az energiatermelés az Öreg-Duna vizének helyzeti energia felhasználásával történik, ami nem jár emisszióval, továbbá folyamatos energia előállítására képes.

Galéria
Négyezres kisváros energiaellátását termelik meg a dunakiliti duzzasztóban-1
Négyezres kisváros energiaellátását termelik meg a dunakiliti duzzasztóban-2
Négyezres kisváros energiaellátását termelik meg a dunakiliti duzzasztóban-3
Négyezres kisváros energiaellátását termelik meg a dunakiliti duzzasztóban-4
+5
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

web

Fertő egyenes adásban

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.