Bűnügy és baleset

Kutyákkal keresik újra É. Imre telkén az eltűnt villanyszerelőket

Győr | Elrendelte a bíróság, hogy a korábbinál sokkal alaposabban fésüljék át a villanyszerelős gyilkosságokkal vádolt É. Imre telkét, mert felmerült a lehetősége annak, hogy mégis ott lehetnek elrejtve a holttestek vagy azok valamilyen maradványai. É. Imre emiatt csak azt nehezményezi, hogy a telkén található lomot és törmeléket hulladéknak titulálta a törvényszék.
Laczó Balázs

2023. június 1. 14:00

villanyszerelő
É. Imre pere a végéhez közeledik, június végén tartják a következő tárgyalást. - Fotó: Laczó Balázs

Sokadik alkalommal várták hiába a tanúnak idézett osztrák munkadót a villanyszerelős gyilkosságokkal vádolt É. Imre bűnperére. A bíróság azonban nem adta fel a reményt, idézi a férfit, aki a nyomozás során tett már egy vallomást, s végső esetben azt fogja ismertetni a Győri Törvényszék. Személye többek között azért fontos, mert É. Imre azzal hitegette többek között a 2018-ban eltűnt Mácsik Zoltánt, hogy osztrák munkaadója tartozik neki, és ő ezért nem tud még fizetni. Sok kérdés akadna, ha végre eljönne. 

A két éve indult büntetőper első fokon a végéhez közeleg és úgy tudjuk, jó esély van arra, hogy idén ítélet születik. Szakértők és tanúk sorát hallgatták meg, ám most kiderült, hogy egy komoly fegyvertényre még időt, energiát kell áldozni.  

A Győri Törvényszék végzést hozott, ami szerint a hatóságnak teljesen fel kell tárni az É. Imre által használt – családja tulajdonában álló – hatalmas telket, ahol a vád szerint megölte 2015-ben O. Vilmost és 2018-ban Mácsik Zoltánt, a két eltűnt villanyszerelőt. 

A bíróság áprilisban tartott bűnügyi szemlét az „ikrényiként” emlegetett, Ikrény melletti, közigazgatási szempontból egyébként már Abdához tartozó zárt kerti ingatlanon. A sajtó csak a kertkapuig juthatott, de többekkel is beszélhettünk, akik jogosultak voltak belépni, például családtagokkal. Felmerült, hogy a talaj az egész területen olyan mértékben van feltöltve törmelékkel, hogy a 2018-ban elvégzett talajvizsgálat így korántsem lehetett elég alapos. Ahhoz ugyanis, hogy valóban megnyugtató módon ki lehessen zárni a lehetőséget, hogy a holttestek vagy azok bármilyen maradványa az ingatlan területén van elrejtve, előbb az egészet fel kell ásni és a vélhetően igen markáns tartalmat alaposan át kell szűrni.  

Ha már le lehet fúrni egy jó métert, akkor jöhetnek a kutyák, amik az 50 centinként vájt gödörbe szagolva elvben akkor is megérzik a nyomot, ha a holttestet akár 8 évvel ezelőtt rejtették el. 

Hatalmas munka lesz, nyáron kerül rá sor és É. Imre nem fellebbezte meg a végzést. 

Két dolgot azonban kikötött. 

Sérelmezi, hogy a bírósági végzés „hulladéknak” titulál bármit az ő telkén – bár az ott járt tanúk szerint helyenként lépni sem lehetett a kupacoktól, festékes dobozokról, és az ember alatt ingott a laza törmelékkel telt talaj. „Az én birtokomon hulladék nincs, minden, amit látnak, újrahasznosítható” – méltatlankodott É. Imre. Elmondta azt s, amikor 22 évvel ezelőtt a félig szántós területet közművesítette, három kamion három napig hordta a fél méter vastag bazalt-, majd a 20 centi vastag murvaréteget. 

Kikötötte É. Imre, hogy családján és a kutatást végzőkön kívül más személy – például fotóriporter – nem léphet a területére (bár ez fel sem merült), és hogy a bíróság gondoskodjon arról, hogy mindent az utolsó darab földig úgy állítsanak vissza, ahogy volt. Ellenkező esetben ezt neki kell megtenni és akkor polgári perben fogja követelni a költség megtérítését. „Ha én egy poharat a bíró úr asztaláról elveszek és átrakom az ügyész úr asztalára, követelheti, hogy tegyem vissza” – írta beadványában. 

Mindazon által „nekem is érdekem – fogalmazott –, hogy ártatlanságom kiderüljön, de ne szomorkodjanak nagyon, ha nem találnak ott semmit” – állt az ismertetett szövegben.  

Ez volt az a 2018-as felhívás, amit Mácsik Zoltán eltűnésekor közzétettek, a Fecebookon is találkozhattunk vele.   - Kép: Mácsik Zoltánné

A győri per tárgyalása 2021 nyarán kezdődött. A vád arról szól, hogy É. Imre, aki építési vállalkozóként Magyarországon és Ausztriában is dolgozott, jól fizető munkái ellenére rendszeresen tartozott ennek-annak, néha többezer euróval. O. Vilmosnak – a vád szerint – egy markológépért, M. Zoltánnak 11 800 euró miatt kellett meghalnia, mindkettőjüket a kertjébe csalta, ott ismeretlen módon megölte, majd elrejtette, és megsemmisítette maradványaikat. 

A férfi évekig bűnügyi felügyelet alatt állt, és nem hagyhatta el otthonát, 2022 márciusában viszont ismét letartóztatásba helyezte a Győri Törvényszék, mert megszegte az őrizetére vonatkozó szabályokat, és kétes célú mentőhívásaival akadályozta az eljárást. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vonat

Új weboldal az új vonatjegyárakról

sport

BL férfi kéziben és fociban

hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.