Győr

A szentivániak több száz beadvánnyal bombázzák az önkormányzatot és hibák soráról beszélnek

Győrszentiván | „Augusztus 23-án értesítő rendszerüzenetet kaptunk, amely szerint az egész eljárást (az ipari park bővítésre kijelölt területét – a szerk.) törölték a rendszerből. Az okát sajnos még nem tudjuk, próbáltuk telefonon megtudni, de információt nem kaptunk, úgy tűnik, teljes hírzárlat van az ügyben” – írják a szentivániak a Facebook-oldalukon. A csend tehát csak látszólagos.
Sudár Ágnes

2022. augusztus 28. 16:00

szentiván
Fotó: Facebook / Szívügyünk Szentiván

A „Szívügyünk Szentiván” csoportban hosszabb írásban foglalták össze a történteket. Azzal kezdődik, hogy (idézzük innentől):  

  1. Az eljárásnak közgyűlési határozattal kellett volna megindulnia, nem pedig polgármesteri határozattal, mint ahogy itt megindult. 

  1. Ezt követően az elkészített dokumentációt (hozzájárulásokat, tanulmányokat, terveket stb.) fel kellett volna töltenie az önkormányzatnak az E-TÉR rendszerbe. (Ez egy elektronikus platform, ami kb. 2 hónapja működik, ahol országos szinten elérhetőnek kellene lennie minden ilyen eljárásnak). 

A mi ügyünkben 07.29-én került fel gyor.hu-ra egy szűkített tájékoztató anyag, majd 08.05-én került sor a lakossági fórumra. 08.10-én töltötték fel az önkormányzat által készített (még mindig rengeteg adatot elferdítve tartalmazó, illetve hozzájárulást, vizsgálatot nem tartalmazó) dokumentációt az E-TÉR-be (ezek egy része feltöltésre került a fájlok közé). A lakossági fórum dokumentációjában és a lakossági fórumon is hibásan jelöltek meg eljárási határidőket. 

A jogszabályi előírások szerint az E-TÉR rendszerbe való feltöltéssel kezdődik a partneri egyeztetés, amelynek határideje a feltöltéstől számított 10 nap! Tehát a feltöltéstől kezdve 10 nap áll rendelkezésre a vélemények, kifogások feltöltésére. Az eljárás megindítása, a lakossági fórum megtartása jogszabályellenesen történt meg, így jogilag tulajdonképp érvénytelen, ami történt.  

Az E-TÉR-be történő feltöltéssel kezdődő 10 nap augusztus 20-án telt le. Ezalatt a 10 nap alatt egy szupercsapat verbuválódott és tulajdonképp ízekre szedte az E-TÉR-be feltöltött dokumentációt. A beadványokban feltártak rengeteg eljárásjogi és anyagi jogi hibát, illetve ténybeli tévedést is. 

Augusztus 20-án éjjel még töltöttük fel ennek a kis csapatnak a véleményét a rendszerbe. Az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége válaszolni a kifogásokra. Ez 2 féle lehet vagy elfogadja, vagy elutasítja. Elutasítás esetén részletesen indokolni kell a döntést. 

Az én álláspontom szerint hiába volt szabálytalan az eljárás eleje, attól még a többszáz papíralapú kifogásra, majd az E-TÉR beadványokra is válaszolnia kell az önkormányzatnak. A papíralapú kifogásokra egységesen, egyszerre fognak válaszolni a kommunikációjuk szerint. 

Visszakanyarodva az E-TÉR rendszerre, augusztus 23-án értesítő rendszerüzenetet kaptunk, amely szerint az egész eljárást törölték a rendszerből. Az okát sajnos még nem tudjuk, próbáltuk telefonon megtudni, de információt nem kaptunk, úgy tűnik, teljes hírzárlat van az ügyben. 

Itt fontos kiemelni, hogy maga ez az eljárás nagyon alulszabályozott, ezért csak az általános szabályokba kapaszkodva tudom azt mondani, ha bármilyen ok miatt szüntették meg az eljárás, akkor az arról szóló döntést kell megküldeni az eljárásban résztvevő partnereknek (a kifogást benyújtó polgároknak). Ez a mai napig nem történt meg sem a papíralapú, sem az elektronikus kifogások vonatkozásában. 

Én a hétvége folyamán e-papíron beadványt fogok benyújtani, amelyben kérni fogom a tájékoztatást. Amint érkezik válasz, arról a csoportot tájékoztatni fogom. 

Az eljárás E-TÉR-ből való törlése (megszüntetése) az összefogás és az eddig elvégzett rengeteg munka sikere! Ez a törlés azt jelenti, hogy a legjobb helyen és időben talált be az a többszáz jogosan támasztott kifogás, azok alaposak voltak, és kellő ijedtséget okoztak ahhoz, hogy egy szabálytalan eljárást ne folytassanak tovább. 

A hét második felében tudomásunkra jutott az is, hogy augusztus 30-án rendkívüli közgyűlés lesz, amelynek napirendi pontjai titkosak!  

Csak találgathatunk, hogy vajon most arról születik döntés, hogy a jogszabályoknak megfelelően indítsák meg a terület átminősítésének eljárását, vagy esetleg a partneri egyeztetés szabályait változtassák meg nekik kedvezően, mert a partneri egyeztetés részletszabályainak egy részét az önkormányzat határozza meg rendeletben. 

Folytatás innen.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kullancs

Kullancs-kisokos: felejtsük el, hogy 24 órán belül nem fertőzhet

nevek

KVÍZ: Mely hírességeket rejtik ezek a nevek?

lány, szegénység

Törökország után nálunk a legerősebb a vagyoni egyenlőtlenség

haltelepítés

Nőjenek nagyra: süllőivadékokat telepítettek

eper

Türelem epret terem: Két és fél órás várakozás az eperföldön Vámosszabadinál kifelé (VIDEÓ)

kézilabda

Életképek a Final Fourról (GALÉRIA)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.