Győr

A tiltakozás ellenére folytatódik az ipari park bővítésének előkészítése

Győrszentiván | A termőföldek megmaradásáért, a győri és Győr környéki családok életminőségéért küzdő Szívügyünk Szentiván civil közösség újabb rendezvényt szervezett tegnap, hogy találkozási alkalmat teremtsenek az érdeklődők és a majd 8 hónapja az ügyért dolgozó szakemberek és aktivisták számára, összefoglalót adjanak az eddigi eredményekről és megosszák a legfrissebb információkat. Elhangzott: a győri hivatalokban a lakossági tiltakozás ellenére tovább folytatódik az ipari park bővítésének előkészítése.
Új Szó Nálunk

2023. március 23. 10:00

ipari park
Fotó: Szívügyünk Szentiván Civil Közösség

A civilek közleménye szerint a bővítés hatására 900 méterre a lakóházaktól és 1,7 kilométerre a Szent Benedek Általános Iskolától, a helyi tagóvodától egy olyan, 4 millió négyzetméter méretű, jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet jönne létre, amely alkalmas különösen veszélyes, tűz-, robbanás-, és fertőzésveszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységet végző gyárak befogadására. Ezidáig nem volt elegendő a 5585 választópolgári aláírás, a három demonstráció, a fórum és a számtalan beadvány ahhoz, hogy a döntéshozók újragondolják a tervet a környezetre és egészségre gyakorolt várható hatások tükrében.

A fórum Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő előadásával indult. A prezentációban szó esett többek között arról, hogy a GIPZ besorolású ipari park bővítés szembemegy Győr 2021-ben elfogadott klímavédelmi stratégiájával. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a 400 hektár szántó lebetonozása esetén Győr közigazgatási területén 160 ha erdőt kellene telepíteni a biológiai aktivitásérték megőrzése miatt. Problémaként került említésre, hogy a várható zaj- és fényszennyezés stresszfaktort jelent és egészségkárosító hatású lehet a lakosokra nézve. A víz világnapján megkerülhetetlen téma volt hazánk édesvíz-készlete is. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy az édesvíz nem végtelen erőforrás még itt, a Szigetköz mellett sem. Arra a kérdésre, hogy mit ért el a civil közösség az elmúlt hónapokban, a szakértő azt emelte ki, hogy a küzdelem reményt adott és sikerült országos szinten ismertté tenni a témát.

Dr. Balog-Farkas Renáta a Szentiváni Öko Szeglet egyesület tagjaként és jogászként tájékoztatta az érdeklődőket a 2022 augusztusa óta megtett jogi lépések soráról. Fontos információként hangzott el, hogy az önkormányzat még nem kezdte meg a terület kisajátítását. A következő lépéseket aszerint választja meg a jogi csapat, hogy milyen folyamatok indulnak el a másik oldalon. Hosszú listát láthattunk a lehetséges jogorvoslati módokról hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Szabó Andrea a Szentiváni Öko Szeglet egyesület elnöke az adománygyűjtésről és a mérések előkészítési folyamatáról tartott informatív összefoglalót. Az előző fórumon meghirdetett adománygyűjtési kampányban 16.302.444 forint gyűlt össze, mely azóta is egy elkülönített bankszámlán áll rendelkezésre. Az elnök megköszönte mindenki hozzájárulását, mely lehetővé tette, hogy a közösség saját kezébe vegye a sorsát. A legnagyobb és legdrágább feladatot a levegőtisztasági mérés megrendelése jelentette. Hosszas és alapos előkészítés után történt meg a mért komponensek (anyagok) és az akkreditált cég kiválasztása, nem volt egyszerű a legalkalmasabb mérési pont meghatározása sem. Az első mérési szakasz lezárult, de átfogó képet csak a 4. alkalom után lehet majd látni. A talajvíz-vizsgálat is jól halad. 62 kútból vett mintát a civil közösség egyik szakembere, hogy érzékszervi vizsgálat útján meghatározhatóak legyenek azok a területek, ahol a legzavarosabb, leghabosabb, legsárgább a kútvíz. Ez a vizsgálat ahhoz járult hozzá, hogy meg lehessen határozni a közterületi vízvételi pontokat, ahol a fúrás március 23-án el is kezdődik. Az eredmény áprilisban várható.

Levegőtisztaság-védelmi szakértőként Lautner Péter vállalkozott arra, hogy összevesse a 2018-as mérési eredményeket a friss adatokkal. Megállapította, hogy a finompor koncentrációja egyes napokon határérték közeli. Megtudhatták az érdeklődők, hogy a nehézfémek esetében nem mindegyik anyagnak van meghatározott határértéke. A mért magasabb értékek esetében figyelembe kell venni a fűtési szezont, amikor a vegyes tüzelésű kazánokból is sok káros anyag szabadulhat ki.

Bodnár Zsuzsa a Göd-ÉRT Egyesület elnöke szíven ütötte a hallgatóságot beszámolójával. Gödön 50-100 m-re vannak lakóházat az akkumulátorgyártól. Különösen éjjel jelentős a zaj, ami miatt sokan nem tudnak pihenni. Akkreditált méréssel is kimutatták a zajterhelést, de semmilyen eredményt nem tudtak a civilek elérni a zajcsökkentés érdekében. 14 m mélyen találtak olyan oldószert a talajvízben, amit a gyár is használ, de a hatóság azt kérte tőlük, igazolják, hogy honnan jön a szennyezés. Megtudtuk, hogy tűz- és katasztrófavédelmi szabálysértések miatt 39-szer kapott büntetést a gyár, de a kifizetett bírság töredéke a megtermelt profitnak. A gyárban dolgozó 6000 munkavállaló fele külföldi, román, kínai, ázsiai, műszakváltáskor a munkásokat szállító buszok okoznak dugót a helyieknek.

Az előadások után az érdeklődők kérdéseket tettek fel például a légszennyezés egészségkárosító hatásáról és az önkormányzati mérési eredmények megismerési lehetőségéről. A több mint két órás rendezvény után az érdeklődők rengeteg friss információval gazdagodva tértek haza, valamint azzal a küldetéssel, hogy kapcsolataikkal, szakértelmükkel, jelenlétükkel és támogatásukkal is segítsenek a közös cél elérésében.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
demonstráció sopron

A közoktatásért fújtak riadót Sopronban is

Balaton

Így drágulnak a balatoni strandbelépők

villanyszerelő

Kutyákkal keresik újra É. Imre telkén az eltűnt villanyszerelőket

búza, termőföld

Állami földeket árvereznek Csornától Rajkáig júliusban

GYAC

Meghatározó sportklub elnöke lett Borkai, az alpolgármester kiszállt az elnökségből

gyerekek

Számoljuk ki, hány diák jut egy gyógypedagógusra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.