Haza és nagyvilág

Az akkumulátorgyártás haszna és ellentmondásai

Magyarország nagyhatalmi státuszra tör az elektromos autók akkumulátorainak gyártása terén. Terjedelmes cikk jelent meg a G7 magazinban az iparág hazai helyzetéről, hozadékairól és problémáiról. Győr is érintett lehet, ahogy az a közelmúltban kiderült.
Új Szó Nálunk

2022. október 23. 19:00

akku
Illusztráció - Fotó: Inter Cars

A Győri Ipari Park tervezett bővítése nagy viharokat kavar. A szentiváni lakosok jelentős csoportja félti az egészséges élethez való jogukat, attól tartanak, hogy a szomszédságukba költöző gyár környezeti kockázatokat hordoz. Úgy tudják, akkumulátorgyárat terveznek oda. Ezt persze még senki nem mondta ki, annyit tudni, hogy a Volkswagen csoport valóban tervez egy gyárat Kelet-Európába, az egyik lehetséges helyszín Győr.  

A témával mi is többször foglalkoztunk, például itt és itt

Az ipar fejlesztése elengedhetetlen, ezzel érvel leginkább Dézsi Csaba András polgármester is. Még Facebook-oldal is indult a fejlesztés támogatására, illetve a téma megvitatására.  

A G7 magazin alapos cikkben foglalkozik a hazai akkumulátorgyárakkal. Azok dél-koreai, illetve kínai beruházások, a Volkswagen üzeméről így nincs az írásban szó, de számos szempontot tárgyal, ami minden hasonló gyárra érvényes és általában jellemzi ezt az iparágat. Ezért is lehet érdekes a győriek számára is.  

A cikk felvet például néhány problémát, ezek a győri beruházásra is érvényesnek tűnnek: 

  • Az akkumulátorgyártás erősen energia- és vízigényes, valamint a veszélyes anyagok miatt a környezeti és egészségügyi kockázatok is magasabbak, mint mondjuk az egyéb ipari összeszerelőüzemek esetében. 
  • A beruházásokkal kapcsolatban az is minimum problémás, hogy a kormány és a beruházók hajlamosak a helyi önkormányzatok és a lakosság kizárásával, a gyárakkal kapcsolatos aggályok figyelmen kívül hagyásával végigverni az építkezéseket, ami a demokratikus normáknak és a fenntarthatóságra vonatkozó ígéreteknek is ellentmond. 
  • Más, külföldi vállalatok által működtetett magyarországi iparágakhoz hasonlóan az akkumulátorgyártással kapcsolatban is felmerül az a régi kérdés, hogy a bérgyártásból származó, mérsékelt jövedelmen túl mit profitál ebből az ország: hogyan tud a hazai vállalati szféra felkapcsolódni az akkumulátoripari értékláncra; a külföldi beruházások elősegítik-e a hazai üzleti és technológiai innováció, valamint a humán tőke fejlődését. 

A teljes cikk itt olvasható.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

baleset

Csak minden ötödik kocsin van casco

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.