Helyi hírek

Így várják a győriek a beköltözőket

Győr | Szlovákiából tervez Győrbe költözni egy pár, és tanácsokat, tapasztaltokat várnak az interneten. Kaptak sokfélét.
Somodi Géza

2023. június 27. 09:00

Győr
A kikapcsolódás központi helye, a Széchenyi tér - Fotó: Somodi Géza

Egy győrieknek szóló Facebook-csoportban jelent meg a bejegyzés: 

„Párommal még idén szeretnénk átköltözni Szlovákiából Győrbe. Ezen úton szeretnék tippeket, tanácsokat kérni, hogy bárki, aki a csoportban van és szintél átköltözött, ne tartsa magában a tapasztalatait. Például, hogy hol érdemes lakást keresni, ahol elfogadható áron találhatunk albérletet, van-e lehetőség valamilyen támogatás igénylésre stb Továbbá hozzá kell tennem, hogy van egy kistestű francia bulldog kutyusunk is. Esetleg vele kapcsolatosan kell-e egyaltalán intézni valamit. Minden tanácsot, tippet és ötletet szívesen fogadunk.”  

Hát tanács, tipp és ötlet akadt szép számmal, mindenféle. Sok olyan is, amit nem idézünk. Több arról szólt, hogy a külföldinek miért jár több, mint a magyarnak? És egyáltalán, ki a magyar. Meg hogy mindenki maradjon ott, ahol van. Többen ne jöjjenek Győrbe. És persze a kikerülhetetlen pártpolitizálás, személyeskedés, ezeket mellőzük. Mert ha ezek alapján dönt valaki, nem költözik a városba. Nézzük a többit! 

Többen próbálják őket lebeszélni a költözésről, jobbára az ország helyzetével indokolva: 

 • Jobban teszitek, ha maradtok... 
 • Tényleg nem rosszból mondom de én a helyetekbe nem jönnék haza! 
 • Nem tudom, ezen mi a vicces? Bizonyára aki ezen röhög, annak olcsóbban adnak mindent a boltban, olcsóbb a rezsi is neki és még sorolhatnám.  
 • Ha annyira rossz itt, miért nem távozol? Nem fogunk hiányolni. 
 • De hiányolni fogjuk. Ahogy már most hiányoljuk a tanárokat, ápolónőket, eladókat, óvónőket és sorolhatnám, hány munkaerő hiányzik. A baj a gondolkodással van, amire példa ez a hozzászólásod! És mielőtt jönne a következő szokásos hozzászólás, hogy nincs kolbászból a kerítés sehol, így van, mindenhol dolgozni kell. De talán jó lenne, ha itt kapnának az emberek normális fizetést, elismerést a munkájukért! Mert mindenki fontos kellene, hogy legyen ennek az országnak! 
 • Jó, hogy ilyen közel van a szlovák határ, a helyetekben én egyelőre ott maradnék, a lehető legközelebb költözve. Nem tudom mi a foglalkozásotok, ha jól tudtok keresni itt, ingázzatok. Sajnos rossz irányba megy ez az ország, bár én személyesen nem panaszkodom. De örülnék, ha sokkal több ember érezné itt magát boldognak. 
 • Huh, ha mazochisták vagytok gyertek, kb. 6 éve győzködöm a párom, hogy meneküljünk innen, ez a város a 90-es években még jó volt, de mára, ááá hagyjuk is... 
 • Nekem nem tudnának annyit fizetni, hogy mégegyszer Magyarországra költözzek, ha már egyszer kijutnék máshova. Gondoljátok meg jól… 

Persze voltak sokan, aki igyekeztek hasznos tanácsot adni. Az ő véleményeik, értékítéletük is különböző: 

 • Elfogadható áron? Hát akkor ne Győrben keress szerintem 
 • Ha ténylegesen ide szeretnétek jönni akkor Nádorváros jó választás lehet. Sziget egyes részei is jók, Révfalu. Támogatás nincs. Vagy is vannak önkormányzati lakások, amikre lehet pályázni, de nagyon sokan várnak rájuk már így is, így ezzel nem számolnék. Kutya miatt nehezebb lesz albérletet találni, de nem lehetetlen. Nem kell a kutyával kapcsolatban semmit intézni. Beteszitek, hozzátok és kész. Max érvényes oltása legyen. 
 • Önkormányzati lakáshoz 5 éves győri lakcímmel kell rendelkezni a pályázathoz és van, aki 10 éve lakásra pályázik... 
 • Az Ifjúság körutat ajánlom, jó környék és élhető. Sok a kiadó lakás. Minden közel van. Van egy nagy kutyafuttató és sok a francia bulldogos a környéken. Megfizethetőnek is gondolom, mivel panelházak vannak itt. 
 • Győrben 130 ezer alatt nincs albérlet, és kutyával lehetetlen találni albérletet. Kutya nélkül is nagyon nehéz, főleg úgy, hogy se magyar lakcímkártyátok, sem magyar állampolgárságotok nincsen. Így az esélyesek minimális, illetve MAJDNEM NULLA sajnos, de sok sikert és támogatás nem jár senkinek. 
 • Nem egy ismerősöm, kollégám inkább Győr környéki falukban laknak. Én a mostani Győri albérletünkre nem panaszkodom, de aki most akar Győrben keresni az készüljön fel rá, hogy nyúljon bele a pénztárcájába. Nem egyszerű most, de a külvárosi részeken ki lehet fogni, csak szemfülesnek kell lenni. Sok szerencsét nektek! 
 • Ha csak munka miatt jönnétek és csak albit kerestek, az úgy jó. Kisebb sorházakat, 4 szintes kis panelokat keressetek. Kutyust előre jelezzétek, akkor nem lesz gond. 
 • Ki lehet fogni jó áron albérletet. Mi 105 ezerért bérlünk Győr-Ménfőcsanakon amerikai konyha nappalis plusz 1 szobás lakást 6 lakásos társasházban.Ez kertvárosi rész igaz, de ha van autótok, semmi probléma. Mi ezt ingatlanos oldalon találtuk, nem FB Marketplacen, esetleg egy próbát megér ott is keresgélni. Környéket illetően Nádorváros, Marcal 2, esetleg Belváros. Ha kicsit kintebb, akkor Győr-Ménfőcsanak, Gyirmót, Révfalu. Sok sikert! 
 • Kutyussal kapcsolatban, ha lesz lakásotok, akkor állatorvosnál frissíteni kell a címet, ami a chiphez tartozik. Nem nagyon sétáltatják még a nagy kutyákat sem pórázon, ami közterületen kötelező lenne, így sok kutyust látok, hogy keresik, mert megijedt és elfutott. Gondolom útlevele és a kötelező oltásai megvannak. Kutyussal, gyerekkel sajnos nehéz albérletet találni, 110e Ft-tól határ a csillagos ég, 2 hónap kaucióval is számoljatok. Teljesség igénye nélkül Révfalu, Belváros, Nádorváros a legdrágább albérlet szempontjából, Adyváros, Gyárváros olcsóbb. 

Többen voltak, aki hasonló cipőben jártak korábban: 

 • Mi már kb. 8 éve jöttünk, honosítás stb. Ha elfogadható árat szeretnél, akkor azt ne Győrben keress, ez nem az a hely. Mi 15 kilométerre lakunk falun de szeretünk itt. Ha gondolod írj nyugodtan! 
 • Tényleg ne foglalkozz senkivel! Kb.10 éve jöttem én is ide, nekem Adyváros bejött. Munkalehetőség bőven van. Dolgozni meg mindenhol kell. Meg hát a magyar nép összetart, a határontúliak is. 

Természetesen a megélhetési költségek, a bolti árak is előjöttek, szlovákiai és osztrák összehasonlítással: 

 • Győrből sokan kijárnak hozzátok vásárolni, mert 30-40%-kal olcsóbb minden. Maradj, ahol vagy! 
 • Kaufland Tesco, javaslom ide is térj be. Cigi, rövid italok, sörök, pékárú bőven olcsóbbak, tészták, halak, olíva termékek is. Van ami egy ár, de jobb minőség. Magyar Pick szalámi is olcsóbb, mint itthon. 
 • Pont egy hete voltam a Kauflandban. A nagy olcsóság legenda. A zöldségek a hús drágább. Egyvalamiert érdemes bemenni, ott olyan dolgokat tudsz venni, ami nálunk nem kapható, pl treszka saláta. Amúgy egy pozsonyi céggel dolgozom, heti rendszerességgel járok. 

Aztán más jellegű összehasonlítások is előkerültek: város kontra falu, Győr kontra Budapest: 

 • Ha panelba laktatok eddig, nem lesz gond, de faluról feljönni... Mi 7 év után gondolkodunk a visszaköltözésbe. Mindenképp nézetek körül ott, ahol kinéztetek valamit, szomszédok, környék hasonló. Ha bármibe segíthetek, írjatok privátban! 
 • Aki itt szidja a győri emberek mentalitását, annak ajánlom, hogy éljen már néhány évet Budapesten. Sírva fog könyörögni, hogy visszajöhessen Győrbe! 2 éve élünk itt, de 55 év budapesti élet után nekünk ez olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk! Ennyi kedves emberrel 55 év alatt nem találkoztunk, mint itt 2 év alatt! Arról nem is szólva, hogy Győr mennyire élhető város! Mi nagyon szeretjük! 

Végezetül álljon itt egy összegző, pozitív kicsengésű válasz: 

 • Ne foglalkozz az ide ne gyere, meg hasonló hozzászólásokkal. Az ilyen embernek semmi sem jó, mindent leszól, szar életért, amit ő maga okozott, mindig mást okol, de véletlenül sem költözne el innen. Győr és az emberek többsége szívesen lát benneteket! Győr nagyon élhető fiatalos város. Albérlet 110 ezer Ft, per hótól felfelé található. Ha nincs autótok Adyváros, Nádorváros, Sziget Marcalváros jó választás. Ha van akkor a külső részek is. Lajta, Bán Aladár és a Kossuth Lajos utca kivételével minden jó lehet. Munkahelyet, szórakozási lehetőségeket könnyen találtok itt. Szívesen látunk benneteket! 
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
police

Ki törte le a félsorompót?

sport

Foci helyett nézzen jégkorongot!

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

választások

Tudja, hogy ön hány szavazólapot kap?

hori

A bak fókuszáljon a pénzügyi kérdésekre!

ETO

Az ETO FC saját kezébe vette a sorsát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.