Helyi hírek

„Jelentsük ki, nem lesz akkumulátorgyár: mindenki megnyugodna” – hiába javasolta a győri képviselő

Győr | A győri városháza előtti hétfői civil demonstrációt a mai közgyűlés egyik salátarendelete miatt szervezték, melyben a polgármester engedélyt adott az ipari park bővítéséhez szükséges kisajátítási eljárás elindításához (ami azonban egyelőre nem indul). A közgyűlés ma ezt tárgyalta, s fogadta el, a Fidesz-KDNP többség leszavazta a név szerinti szavazást. Balla Jenő többször kérte, hogy „jelentsük ki, nem lesz akkumulátorgyár: mindenki megnyugodna", de ilyet senki sem mondott.
Cséfalvay Attila

2022. szeptember 20. 15:00

ipari pak
Balla Jenő - Fotó: Facebook / Németh Zoltán

A salátrendeletben olyan polgármesteri döntés szerepel, ami ellen rengtegen felháborodtak. Tegnap több száz ember a városháza előtt" - mondta a közgyűlésen Pollreisz Balázs ellenzéki képviselő. 5585 felháborodott szentiváni, arra  kért, szólaljak fel az ügyben. Arra kíváncsiak, a győri közgyűlés tagjai hogyan gondolkodnak erről az ügyről” – mondta, majd név szerinti szavazást kért.

Most Pollreisz volt provokátor

Dézsi Csaba András elmondta, hogy a demonstráción nem tudtam ott lenni, ahová nem hívnak, azon nem veszek részt. Hozzátette, a felvételeket nézve azon nagy részt MSZP-s és DK-s politikusok vettek részt. Mint mondta, a győrszentivániak három kéréséből egyet heteken belül teljesítettek: a légszennyezettség-mérő beszerzését. Üzemorvosi szakvizsgám van, ön nem partner ebben a beszélgetésben, csupán provokátorként viselkedik” – dobta be egyik kedvenc szófordulatát a városvezetőt. 

Balogh József saját életművét köpi szembe"

Ezután a Pollreisz által megemlített Balogh József korábbi szocialista győri városvezető volt nála napirenden, aki részt vett a demonstráción. Ez az ember, aki azzal hencegett, hogy az ipari park fejlesztést ő hozta ide, kimegy és tüntet ellene. Ennél szebbet nem tudok elképzelni, MSZP-s paródia. Méltán is lehet büszke az ipari parkra, kimegy és pártpolitkai megfontolásból tüntet ellen, saját életművét köpi szembe” – szúrt oda, majd hozzátette, ő szentiváni polgárok érdekeit és a város gazdasági érdekeit képviseli. Dézsi szerint a szocialisták ellopták a győrszentivániaktól, hogy érdemben tudjuk velük tárgyalni, mindenhová odafurakodnak, önök kihasználják ezt a politikai helyzetet, hogy sikerült megijeszteni a csomó jószándékú embert, akik féltik a családjukat. Ezzel teszik tönkre az emberek életminőségét, ami még abszolút nincs veszélyben.

Sik
Sik Sándor - Fotó: Facebook / Németh Zoltán

Nem azt jelenti, hogy nem lesz kisajítás, ha a város érdeke ezt kívánja

Sik Sándor győrszentiváni képviselő is hangsúlyozta, hogy nem lesz egyelőre kisajátítási eljárás, csupán a polgármester hozzájárult ehhez. Sokan ezt úgy értékelték, az első lépés meg is történt a kisajátításnak." Ezután arról a többszáz, vagy akár ezer emberről beszélt, akinek területét érinti a kisajítás. Jelentős körnek okoz sérelmet a kisajátítási rész, számukra nem elfogadható. Én sem tudom így elfogadni, ismételt vagyonértékelés pontot tudna tenni erre” – utalt az alacsonynak tűnő kártérítési összegre. 

Glázer Tímea képviselő azt kérte, jöjjön el polgármester is a mai győrszentiváni fórumra. Meghívást megkaptam, de nem egyeztettek az irodámmal: délután indulok Budapestre, tárgyalok egy államtitkárral, hogy pénzt szerezzünk a városnak. A fórumon a jegyző ott lesz” – válaszolta, megemlítve, hogy bár nem indult eljárás, nem jelenti azt, hogy nem lesz kisajátítás, ha a város érdeke azt kívánja.

Glázer
Glázer Tímea - Fotó: Facebook / Németh Zoltán

Kiemelt beruházás, de senki sem tudja, mi települ ide? 

Balla Jenő képviselő úgy látja, nem kommunikálunk megfelelően az ott lakókkal, ezért jutottunk el ide.Jelentsük ki, nem lesz akkumulátorgyár, mindenki megnyugodna. Más tevékenységet viszont ide kell hozni” –  javasolta. Ezt azonban senki sem mondta ki. Glázer Tímea azt kérdezte, hogy ha a kisajátításokat a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. intézi, akkor árulják el: miért kellett ezt a területet  jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté minősíteni, s milyen cég fog ide letelepülni? A GYTP jogásza, Csörgits Lajos szerint a fejlesztést menedzselik, ez ügyben folytatnak tárgyalásokat a kormányzat képviselőivel. A besorolást kormányrendelet szerepelteti, ott döntötték el. Hogy milyen gyár jön oda, még nem lehet megmondani. Tehát van egy kiemelt beruházás, de azt se tudjuk, mi fog ide jönni?” – kérdezte Pollreisz, választ nem kapott. 

Csörgics
Csörgits Lajos - Fotó: Facebook / Németh Zoltán

Dézsi megismételte: semmi olyat nem engedünk ide, ami valóban káros lehet az emberek egészségére.

Ezután szavaztak, hogy legyen-e név szerinti szavazás: az indítványt leszavazta a Fidesz-KDNP többség (közülük kivéve Sik Sándort). Az előterjesztést ezután elfogadták. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsony

Az ünnepek alatt több az otthoni tűz és baleset

eső

Minden volt ez a november, csak száraz nem

helyesírás

KVÍZ: Jé, ezt j-vel kell írni?

fürdő

Jó hónapot zártak a szállásadók októberben

határ

Szlovákia ismét meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

benzin

Autósok, figyelem!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.