Helyi hírek

Két óvoda megszűnik Győrben

Győr | A kevesebb gyereklétszámra ezt a megoldást ajánlja a városvezetés. A közgyűlés kedden szavaz erről is.
Új Szó Nálunk

2023. február 20. 18:00

Óvoda
Illusztráció: shutterstock

Győr az óvodai ellátási kötelezettséget jelenleg 12 óvodai intézményen belül 37 feladatellátási helyen 173 óvodai csoportban biztosítja, az óvodai férőhelyek száma 5343 fő – áll az előterjesztésben. Az elmúlt öt évben az önkormányzati fenntartású óvodákban a gyermekek létszáma folyamatosan csökkent. A 2022/2023. nevelési évben az óvodások létszáma 3642 fő. Az óvodai gyermekcsoportok száma 15 óvodai csoporttal csökkent, 188 óvodai csoportról 173 óvodai csoportra változott. 

Az ésszerűbb és gazdaságosabb intézményműködtetés érdekében a fenntartó áttekintette az óvodai intézményhálózatban a korábbi évékben végrehajtott csoportmegszüntetések miatt keletkező üres csoportszoba állományát, s megállapította, hogy ezen csoportszobák egy részének feltöltésével óvodai épületek vonhatók ki átmenetileg a feladatellátásból, ezáltal biztosítva más célú hasznosításuk lehetőségét, csökkentve az intézményhálózat kihasználatlanságának hátrányait. 

A jelenlegi intézkedéssel - 2023. szeptember 1-jétől két óvodai intézmény, a Gyárvárosi Óvoda és a Győri Mosolyvár Óvoda átszervezése megoldást jelent a hatékonyabb intézményműködtetésre. 

A Gyárvárosi Óvoda átszervezése  

A fenntartó 2023. szeptember 1. napjával a Gyárvárosi Óvoda Kiskúti 3 óvodai csoportjából 1 óvodai csoportot a Gyárvárosi Óvodába, 1 óvodai csoportot a Gyárvárosi Óvoda Tündérkert és Waldorf Tagóvodájába helyez át, 1 óvodai csoport gyermekeit pedig (várható létszám 5 fő. a többi gyermek iskolába megy) - a Gyárvárosi Óvoda Tündérkert és Waldorf Óvoda csoportjaiban helyez el. A fenntartó a csoportok áthelyezésével egyidejűleg a Gyárvárosi Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyei számát 3 álláshellyel csökkenti (2 óvodapedagógus, 1 dajka). Ennek megfelelően a Gyárvárosi Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyeinek száma 36 álláshelyről 33 álláshelyre változik. 

A megszüntetésben érintett álláshelyeken foglalkoztatott közalkalmazottak intézményen belüli tovább foglalkoztatása biztosított lesz, másik intézménybe való áthelyezésükre várhatóan nem lesz szükség. 

Az átszervezés miatt a Gyárvárosi Óvoda óvodai csoportjai száma 10 óvodai csoportról 9 óvodai csoportra változik (Gyárvárosi Óvoda 4 óvodai csoport, Gyárvárosi Óvoda Tündérkert és Waldorf Tagóvodája 5 óvodai csoport). 

Az átszervezés következtében az óvodai feladatellátás a Gyárvárosi Óvoda Kiskúti Tagóvodájában 2023. szeptember 1. napjával megszűnik.  

A Győri Mosolyvár Óvoda átszervezése 

A Győri Mosolyvár Óvoda Micimackó Tagóvodájának 3 óvodai csoportja közül 2 óvodai csoportot az Erzsébet Ligeti Óvodába, 1 óvodai csoportot az Erzsébet Ligeti Óvoda Vuk Tagóvodájába helyez át. A csoportok áthelyezésével egyidejűleg a Győri Mosolyvár Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyeinek számát 10 álláshellyel csökkenti (6 óvodapedagógus, 3 dajka, 1 pedagógiai asszisztens), az Erzsébet Ligeti Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyeinek számát pedig 10 álláshellyel növeli (6 óvodapedagógus, 3 dajka, 1 pedagógiai asszisztens). Ennek megfelelően a Győri Mosolyvár Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyeinek száma 33 álláshelyről 23 álláshelyre, az Erzsébet Ligeti Óvoda engedélyezett közalkalmazotti álláshelyeinek száma 91 álláshelyről 101 álláshelyre változik. 

Az áthelyezett óvodai csoportok óvodapedagógusai és dajkája személyében változás nem következik be. a gyermekek a megszokott nevelőikkel vesznek részt továbbra is az óvodai nevelésben. Valamennyi átszervezésben érintett közalkalmazott áthelyezéssel kerül a fogadó intézmény közalkalmazotti állományába. Az átszervezés következtében a Győri Mosolyvár Óvoda óvodai csoportjainak száma 9 óvodai csoportról 6 óvodai csoportra csökken (Győri Mosolyvár Óvoda 4 óvodai csoport. Győri Mosolyvár Óvoda Kismegyeri Tagóvodája 2 óvodai csoport), az Erzsébet Ligetei Óvoda óvodai csoportjainak száma 24 óvodai csoportról 27 óvodai csoportra nő (Erzsébet Ligeti Óvoda 12 óvodai csoport. Erzsébet Ligeti Óvoda Vük Tagóvodája 6 óvodai csoport, Erzsébet Ligeti Óvoda Szivárvány Tagóvodája 9 óvodai csoport). 

Az átszervezés következtében az óvodai feladatellátás a Győri Mosolyvár Óvoda Micimackó Tagóvodájában 2023. szeptember 1. napjával megszűnik. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.