Haza és nagyvilág

Újabb mentőöv a hiteleseknek?

A változó kamatozású lakáshitelek kamata jelenleg egy független referencia mutató értékétől, az úgynevezett BUBOR-tól (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) függ. Felmerült a kormány részéről, hogy lecserélik a BUBOR-t, és helyette egy másik mutatóhoz, a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) értékéhez kötnék ugyanezen kölcsönök kamatát. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, mit eredményezne egy ilyen módosítás a lakáshitelesek szempontjából.
Új Szó Nálunk

2024. január 27. 13:00

forint
- Fotó: shutterstock

Drasztikus változást fontolgat a változó kamatozású lakáshiteleknél a kormány. A hitelfelvétel előtt állókat a módosítás nem érinti, hiszen az új igénylések között gyakorlatilag nem találkozhatunk ilyen konstrukciókkal, ugyanakkor 2022. második negyedévében még a meglévő jelzáloghitel állomány 22 százaléka változó kamatozású volt. Ez az arány jó eséllyel csökkent azóta, ám még mindig sokakat érinthet a kérdés.

A változó kamatozású lakáshitelek ismérve, hogy a kamat két részből áll: egy referencia mutatóból és egy felárból. Előbbi egy bankfüggetlen pénzügyi mutató, jellemzően a 3, 6 illetve 12 havi BUBOR szokott lenni, vagyis a hitel kamata is ilyen időközönként módosulhat. (A BUBOR azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett nyújtanának kölcsönt egymásnak rövid futamidőre.)

A másik elem a felár, amellyel megnövelik a BUBOR értékét. Ezen felár nagysága is változhat, ezen módosítások azonban 5 vagy 10 évente következhetnek csak be, ám van olyan kölcsön, amelynél a felár fix.

Mit javasol a kormány?

A kormány javaslata szerint a jövőben nem a BUBOR, hanem a Diszkont Kincstárjegy szolgálna referenciamutatóként. (Ez utóbbi gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy az állam milyen áron kap kölcsönt a piaci szereplőktől rövid futamidőre.) Ez azért lenne óriási változás, mert a DKJ értéke érdemben elmaradt a BUBOR-tól, vagyis a változás miatt a kérdéses kölcsönök kamata csökkenne.

Mennyivel mérséklődhet a törlesztőrészlet?

Először is nézzük meg, hogy a kérdéses mutatók értéke mennyi volt 2024.01.22-én, a különbség ugyanis megmutatja, hogy a kamat mennyivel csökkenhetne. Egy adott kölcsönre a kamatváltozási gyakoriságának megfelelő mutató lesz érvényes: ha egy hitel kamata 3 havonta változik, akkor rá a 3 havi BUBOR, vagy a 3 hónapos futamidejű DKJ lesz irányadó.

Minden egyes mutatónak van futamideje, érdemes ezek alapján csoportosítani az értékeket:

  • 3 hónap: A BUBOR 9,53%, míg a DKJ 6,88% volt. Ez alapján az érintett kölcsönök kamata akár 2,65 százalékponttal is csökkenhet.
  • 6 hónap: A BUBOR értéke 9,08%, míg a DKJ 6,89% volt. Ez alapján az érintett kölcsönök kamata akár 2,19 százalékponttal is csökkenhet.
  • 12 hónap: A BUBOR értéke 8,57%, míg a DKJ nagysága 6,69% volt. Ez alapján az érintett kölcsönök kamata akár 1,88 százalékponttal is csökkenhet. Vagyis az érintett kölcsönök kamata a Bankmonitor szerint akár 1,88-2,65 százalékponttal is csökkenhet, ha elfogadják a javaslatot!

De mégis milyen hatással volna ez a havi törlesztőrészletekre? Nyilván különböző kölcsönösszeg és futamidő esetén a hatás is más-más lenne, de néhány példa szemléltetheti, hogy mire számíthatunk.

2022. második félévében a változó kamatozású lakáshitelek medián fennálló tartozása 2,6 millió forint volt, a medián futamidő pedig 7,1 év. (A medián érték azt jelenti, hogy az érintett kölcsönök fele ennél nagyobb, míg fele ennél kisebb összegű, futamidejű volt.) Induljunk ki abból, hogy a kölcsön kamata 3 havonta változik, míg a kamatfelár fix 3,5%.

A medián összegű és futamidejű hitel kamata a jelenlegi értékek alapján – kamatstop nélkül – 13,03% (3 havi BUBOR + 3,5% felár), míg a törlesztőrészlete körülbelül 47 ezer forint lenne. Ha a változás életbe lépne, akkor a kamat 10,38% lenne, míg a törlesztőrészlet 43 300 forint körül alakulna. Vagyis a változással a vizsgált kölcsön havi fizetnivalója 3 600 forinttal, mintegy 7,9 százalékkal mérséklődne.

Nézzünk egy extrémebb esetet, és induljunk ki abból, hogy a kölcsön fennálló tartozása 8 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 12 év, a hitel kamata évente változhat, miközben a kamatfelár fix 3,5%. A jelenlegi kamatstop nélküli kamatszint 12,07%, a törlesztőrészlet pedig 105 400 forint lenne ebben az esetben. A változás miatt a kamat 10,19%-ra, míg a havi fizetnivaló 96 500 forintra csökkenne, aminek hatására a kérdéses kölcsön havi törlesztőrészlete 8900 forinttal, mintegy 8,5 százalékkal mérséklődne.

A kisebb fennálló tartozás miatt a változás havi nagysága forintban kifejezve nem lenne jelentős, de ha százalékosan nézzük, akkor már érdeminek tekinthető.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.