Haza és nagyvilág

A bírák is mellényben és 18 fokban dolgoztak idén

Győr | Ha olyan tél következett volna be, mint amilyen például az 1987-es volt, akkor ezek a megtakarítások is kevésnek bizonyultak volna a bíróságokon. A bírák és a dolgozók mellényben és 18 fokban dolgoztak, így „szinten tudtuk tartani költségeket” – mondta ma Győrben Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. A bíróságok ügyeinek alakulásáról a Győri Ítélőtábla elnöke, dr. Széplaki László, és dr. Somogyi Zoltán, a Törvényszék elnöke számolt be.
Laczó Balázs

2023. május 9. 17:30

bíróság
A három vezető: dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla, dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Fotó. Laczó Balázs 

A törvényszék és az ítélőtábla elnöke az év leghangsúlyosabb kérdései között említette a mai összbírói értekezlet előtt az elért megtakarításokat, a továbbra is nyomasztó terheket. 

Ezért dr. Senyei Györgytől az OBH elnökétől azt szerettük volna tudni: szükséges-e és lehet-e többletforrást biztosítani a bíróságok működésére? Az elnök a megtakarítások témájával válaszolt: országosan sikerült ellensúlyozni a rezsiemelkedés dinamikáját, ami azt jelenti, hogy bár ez számszerűsíthető megtakarítást nem eredményezett, a kiadásokat szinten tudták tartani ebben a szezonban. Ez viszont azzal járt, hogy a bírósági dolgozók is kivették részüket a korlátozásokból, 18 fokban dolgoztak. megfelelő ruházatban, például mellényben, s mindenki odafigyelt a rezsifelhasználásra. Hozzátette az időjárás is kegyes volt: „mert ha olyan tél következett volna be, mint amilyen például az 1987-es volt, akkor a megtakarítási protokollok kevésnek bizonyultak volna, de a két tényező együttes hatásának köszönhetően szinten lehetett tartani a költségvetést. „És reménykedünk abban, hogy további megtakarítási intézkedések nélkül is fenn tudunk maradni.” – tette hozzá. 

A rezsikiadások emelkedését dr. Somogyi Zoltán törvényszéki elnök így érzékeltette: amennyiben a mögöttünk álló fűtési szezonban ugyanannyit fűtöttek volna a megye bírósain, mint az előzőben, akkor 46 millió forinttal kellett volna többet fizetni, mint így, a bevezetett takarékossági intézkedések mellett. (A bíróságoknak egyébként a spórolás módját nem a kormányzati irányítás alatt álló intézményeket érintő jogszabály írta elő, ezt saját maguk szabályozták – a szerk.) Somogyi Zoltán szerint a törvényszék és a hozzá tartozó bíróságok energiahordozóinál 35 százalékkal sikerült csökkenti a szezonban az energiafelhasználást.  

Erről dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke is beszélt az öt megyére kiterjedő illetékességű táblabíróság épületére vonatkozóan. A Domb utcai székházban nem, kevesebb mint 50 százalékos rezsimegtakarítást könyveltek el. Ez annak a kedvező egybeesésnek is köszönhető volt, hogy az OBH támogatásával még 2021 decemberében üzembe helyezték a napelemrendszert, ami megtermelte az áramfogyasztás több mint egyharmadát – húzta alá. Az áremelések miatt azonban hiába a nagy fogyasztáscsökkenés, a fizetendő számláink nem lettek kevesebbek” – tette hozzá dr. Széplaki László. 

bíróság
A beszámoló után a régió valamennyi bírója közös értekezletet tartott a győri törvényszék dísztermében. Fotó: Laczó Balázs 

Győr-Moson-Sopronban 2022 januárja óta működik – egyelőre még pár hónapig győri székhellyel –a Csornai Járásbíróság, amelyről legutóbb itt  olvashattak. A rendszerváltás óta egyébként csak két megyében létesült új járásbíróság, a miénk az egyik – derül ki Senyei György szavaiból. 

Kérdeztük dr. Somogyi Zoltánt, a Győri Törvényszék elnökét, látják-e már a számokból, hogy a Csornán lassan másfél éve működő járásbíróság mennyi terhet vett le a győri és a soproni járásbíróság válláról? 

Az elnök úgy válaszolt, hogy a Csornára kerülő ügyek miatt csökkenés elsősorban Győrben érezhető. A szám ügyszakonként, ügytípusonként eltér, ezért inkább csak a nagyságrend látszik: az eddigi ügyek 10-20 százaléka az, amit 2022 januárja óta a Csornai Járásbíróság lát el a győri helyett. 

Ami az igazságszolgáltatás mutatóit illeti: dr. Senyei György OBH-elnök beszámolója szerint az országos trendnek számít, hogy csökkent az érkezett ügyek száma, ez a törvényszékre is igaz, ám az ítélőtáblára már nem: a győriben 1,3 százalékkal növekedett. Persze az sem mindegy, hogy mekkora terhet ró a bírákra az adott ügy, mivel az érkezetteknek csupán egynegyede az, ami valóban peres ügy. A perek száma pedig a törvényszéken is nőtt – árnyalta a képet beszámolójában dr. Somogyi Zoltán. 

Arra, hogy a bíróságok mennyire voltak a számok szerint időszerűek, mennyi volt a per és milyen arányban zárultak a felek megelégedésével, hamarosan a folytatásban visszatérünk. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
busz

Aláírásokat gyűjtenek a normális buszközlekedésért

leves

Mit főzzek holnap? Van egy ötletünk! IV.

kvíz zene

KVÍZ: Hová költözött a csókkirály?

Karolina

Az állam felújított kórházat kapott, azóta minden rosszabb lett (VIDEÓ)

SZE

Egyetemi elismerések Széchenyi születésnapján

Lila

Államtitkári lak lett a rekreációs központból (VIDEÓK)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.