Közélet

Fertő: döbbenetes indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét

Magyarország | Elképesztő indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét a Fertő tavi beruházás ügyében, de a zöldszervezet nem adja fel a küzdelmet: vizsgálja az ítélet megtámadásának lehetőségét a Kúrián. Jogi lépéseket terveznek amiatt is, mert a kormányhivatal néhány hete ismét engedélyt adott a projektre. A Fertő tavi beruházást ráadásul közel ötven százalékkal nagyobb területen engedélyeznék, mint korábban.
Új Szó Nálunk

2023. január 17. 11:00

Greenpeace
A természet védelmében: a Greenpeace aktivistái, köztük Udvaros Dorottya színművész, már több alkalommal tartottak demonstrációt a fertőrákosi öbölben.  - Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace megkapta a bíróságtól a Fertő tavi keresetének elutasításáról szóló írásbeli ítéletet, amelyben szerintük kifordított szavakkal zsonglőrködő, elképesztő érveléssel szembesültek. Az indoklás szerint a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000 rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

"... a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt” - idéz a Greenpeace közleménye a bírósági iratokból. 

- Csakhogy a faj az egyedek összessége – emlékeztet rá Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse.

- Persze az utolsó élő egyedig lehet azt mondani, hogy a faj létezik. Ezen az alapon azonban nincs értelme annak sem, hogy minden védett fajnak van meghatározott természetvédelmi értéke. Nyugodtan ki lehet lőni mondjuk egy parlagi sast, vagy szedni egy csokor fokozottan védett papucskosbort, mert a faj attól még létezik. Pedig a természetvédelem épp azért kényszerült rá, hogy pénzben is kifejezze a védett fajok egyedeinek értékét, hogy ha valaki elpusztítja őket, akkor ez alapján büntethető legyen – tette hozzá a szakember

A Greenpeace Magyarország két évvel ezelőtt indított pert a Győr-Moson Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, mert a hivatal a beruházó kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást a Fertő tónál zajló, állami pénzből finanszírozott építkezés területén. A Greenpeace úgy értékeli, hogy ez súlyos természetpusztítás, ami rendkívüli mértékben veszélyezteti ezt az egész Európában különlegességnek számító élőhelyet és az itt élő védett fajokat.

A keresetet a Greenpeace még 2021 áprilisában nyújtotta be. A bíróság még abban az évben felkért egy igazságügyi szakértőt, akinek azt a kérdést kellett megválaszolnia, hogy vajon az építkezés folytatása zavarja-e a területen élő békákat. A rendkívül alapos szakértői válasz hazai és nemzetközi adatokkal, és átfogó szakirodalommal alátámasztva megerősítette a Greenpeace álláspontját, miszerint az építkezés folytatása károsíthatja a vízi élővilágot, a kétéltűeket, békákat, azok peterakását, szaporodását is. 2021 decemberében a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is állást foglalt a témában és a Fertő tavi súlyosan természetkárosító beruházás leállítását követelte. Mindennek ellenére a bíróság 2022. december 5-én ítéletet hirdetett és elutasította a Greenpeace keresetét. A zöldszervezet 2023 januárjában kapta meg írásban az elfogadhatatlannak nevezett indoklást. A szervezet jelenleg vizsgálja a Kúriához fordulás feltételeit.

Mint ismert, a Fertő tavi állami gigaberuházás projektcége január elsején megszűnt létezik, feladatait a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került. Amit elkezdtünk, befejezzük! - ígérte a beruházás kapcsán a miniszter. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Fertő part

A szemét megvárta a tavaszt a Fertő parton (VIDEÓVAL)

ököl

Bunyó volt a sörözőben, orron harapta ellenfelét a másik férfit (VIDEÓ)

baleset

Fejre állt a Mercedes, ketten súlyosan megsérültek

tavasz

Napos, tavaszias idő lesz a héten, a végére kicsit beborul

Győri Filharmonikusok

Lesz ismét uszodai koncert – de ez is víz nélkül

ETO

Ki a világ legjobb női kézilabdázója? – győriekre is lehet szavazni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.