Haza és nagyvilág

Már a lakáscélú hitel sem kell?

Magyarország | Lassuló tendenciát mutat a lakáscélú hitelek piaca, 2021-hez képest harminc százalékos elmaradással zárult az idei harmadik negyedév. Alábbhagyott az otthonteremtési támogatások igénylésének intenzitása is, egyre kevesebben élnek a CSOK adta lehetőségekkel.
Új Szó Nálunk

2022. október 18. 17:30

lakáskulcs
- Pixabay

A jelzáloghitel-piacon tapasztalható év eleji lendületet egy alacsonyabb intenzitású időszak követte a második negyedévben és ez a lassulás nem állt meg a harmadik negyedévben sem. A Credipass szakértőinek becslése szerint 2022 szeptemberében 82 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ezzel 264 milliárdos volumenen zárta a negyedévet a lakáscélú hitelek piaca, azonban így is az előző év azonos időszakához hasonlítva jelentős, harminc százalékos csökkenést mutatnak a számok. 

- A bizonytalan gazdasági helyzetnek, az inflációnak, valamint az idén már tizedik alkalommal – a januárihoz képest 4,5-szeresére, 13%-ra – megemelt jegybanki alapkamatnak köszönhetően jelentősen elbizonytalanodtak a korábban még magabiztos hitelfelvevők is. Akik a körülmények ellenére belevágtak a hiteligénylésbe, igyekeztek minél inkább bebiztosítani magukat. Szakember véleményét kérve lényegesen tompítható a kamatemelkedés okozta veszteség, és sokkal egyszerűbbé, átláthatóbbá válik az infláció hatása a megfizetett törlesztőrészletek esetén – árulta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Az elmúlt negyedévben ingatlanvásárlás céljából szerződő ügyfelek az emelkedő kamatkörnyezetben legnagyobb arányban a kiszámíthatóbb, legalább 10 évig fix kamatozású hiteleket választották. A fővárosban a negyedévben zárult összes hitelügylet 86, Kelet-Magyarországon 85, az ország nyugati felében pedig 84%-a tartozott ebbe a kategóriába, miközben az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleket teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelfelvevők. A havi törlesztő terhének csökkentése céljából egyre többen választották a futamidő elnyújtását, és bár még mindig legnagyobb arányban 20 éves futamidővel kalkulálnak ügyletükhöz országosan, 2022 harmadik negyedévében népszerűbbek lettek a 30 éves időtartamra kötött szerződések is. A fővárosban így már az összes felvett hitel 10%-át teszik ki ezek az ügyletek.

2022 harmadik negyedévében a fővárosi hitelfelvevők főként 20 millió forint feletti értékben szerződtek (39%), a vidéki jelzáloghitel-piacon viszont a 10-15 millió forint közötti kategória volt a legelterjedtebb, keleten az ügyfelek 40, nyugaton 31%-a igényelt ilyen konstrukciójú hitelt. Az átlagos hitelnagyság az ország minden területén mérséklődött, így Budapesten 20 millió forint alá csökkent a felvett hitelösszegek átlagos értéke, Nyugat-Magyarországon 14,3 millió forintot, keleten pedig közel 12 millió forint hitelt vettek fel átlagosan az igénylők 2022 harmadik negyedévében.

A kormány nagy hangsúlyt fektet a családok megélhetésének és lakhatási körülményeinek javítására, ezért az elmúlt években a családpolitika alapját képezték az otthonteremtő támogatások, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek a gyermeket nevelők és tervezők körében. A vidéki ingatlantranzakciós adatok tekintetében 2022 harmadik negyedévében azonban csökkent a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya az előző negyedév adataihoz képest. Nyugat- és Kelet-Magyarországon a hitelügyletek 29,9-27,5 százalékához csatoltak CSOK igénylést, míg Budapesten ez az arány 18,5 százalékról 18,9 százalékra emelkedett. Az országos megoszlás azonban összességében az előző negyedévi 25,2 százalékról 23,1 százalékra enyhült.

A népszerű otthonteremtési támogatások között szerepel a Babaváró támogatás is, amely a bejelentések értelmében a jövőévben is segíti majd a családok saját ingatlanhoz jutását, bár a folytatásról még nem született jogszabály. A Credipass ügyfelei körében végzett felmérés szerint 2020-hoz képest 10 százalékponttal magasabb azoknak a Babaváró támogatást igénylő ügyfeleknek az aránya 2021-ben és az idei évben is, akik lakás vásárlására fordították a felvett összeget. A pénzügyi közvetítő 2022-es évi adatai alapján a lakásvásárlásra fordított Babaváró támogatások volumene meghaladta a 6 milliárd forintot. Az MNB összegzése szerint az idei év júliusáig összesen 1896 milliárd forintot utaltak ki a pénzintézetek a Babaváró támogatást igénylőknek.

- Általánosságban elmondható, aki elhatározta, hogy mindenképpen saját ingatlant szeretne, de az otthonteremtéshez banki kölcsönre van szüksége, az a megemelkedett kamatok ellenére is szerződni fog. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem szabad az első banki ajánlatot elfogadni, hiszen a bankok is érzékelik a csökkenő volument, így kiemelt ajánlatokkal, akár 6,5 százaléknál is kedvezőbb, végig fix kamatozású hitellel készülnek a pénzügyi szakértők ügyfelei számára. Összességében milliókat spórolhat a hitelfelvevő, ha megtalálja a számára legkedvezőbb konstrukciót – tette hozzá a szakértő.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.