Haza és nagyvilág

Megkapta a levelét a polgári engedetlenséget vállaló soproni tanár, nem vár tovább, felmond

Sopron | December 1-jén megkezdett polgári engedetlensége után kedden megkapta a tankerülettől a belügyminisztériumi "egyenlevelet" Hegyi Norbert soproni pedagógus, a Lackner-iskola tanára. Úgy érzi, a helyzet megoldásának egyetlen olyan módja maradt: a felmondás.
Nagy Márta

2022. december 7. 15:30

Hegyi Norbert
Hegyi Norbert (jobbra) bevállalta a soproni pedagógusmegmozdulásokon is aktív szerepet. 

"A tegnapi napon megkaptam a Soproni Tankerületi Központ nevemre kiállított tájékoztató egyenlevelét arról, hogy a Belügyminisztérium elvi állásfoglalása szerint a december 1-je óta folyó határozatlan idejű, legfőképp a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak kirúgása miatt megkezdett polgári engedetlenségi akcióm a közalkalmazotti jogviszonyomból eredő lényeges kötelezettségemnek szándékos és jelentős mértékben történő megszegése, amely korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését" - így kezdődik az a nyilvánossá tett levél, amit a soproni Lackner-iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára a tankerület és az iskola vezetőjének írt. Hegyi Norbert azt is leszögezte, tisztában van azzal, hogy igazgatója és még a tankerület is próbáltak kiállni érte, ismeri erőfeszítéseiket és dilemmáikat is.  De úgy gondolja, a helyzet megoldásának egyetlen olyan módja maradt, ami lelkiismeretével öszeegyeztethető. Ez pedig a felmondás. Szerdán kérte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hegyi Nobert megrázó sorokkal búcsúzik: 

"Ahogy az ország egésze védtelenül vergődik a saját maga által felelőtlenül kialakított csapdahelyzetben, úgy oktatási rendszerünk is kilátástalan és kiszolgáltatott. A megoldásra sem valódi szándék, sem igazi, egységes akarat nem mutatkozik. Az egyetlen védelem ennek a mindent legyűrő hatalomnak az ellenében ugyanis az össztársadalmi és helyi szintű cselekvő szolidaritás, az egységes és erőteljes fellépés lehetne, ám ennek már csak az illúziójához is komoly képzelőerő szükséges: mind a tantestületen belül, mind városi, mind országos szinten a félelem, a kiszolgáltatottság és a pusztító érdektelenség bénítja meg a cselekvőképességet. Az egymás között, egyenként „a názáretit!” kiáltók hangjából összességében mégis csak egy „Barabbás!” hangzik ki. És a lehajtott fejjel meg nem szólalók csöndje nem a rendszerrel, a helyzettel egyetértés csöndje, dehogy: ez a csend a walesi tartomány kunyhóinak beszédes némasága. Tudom, hiszen mindannyian tudjuk. Suttogunk csak – üvöltés, kiáltás helyett".

Nem titkolja, huszonöt év után hiányozni fognak a tanítványai, hiányozni fog mindaz, amiben egy negyedszázadon át kiteljesedhetett. De ami történik, nem egyeztethető össze a jövőért viselt hosszú távú felelősségével, s végképp nem a lelkiismeretével. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nyugdíj

A negyvenesek a legtudatosabbak, ha pénzről van szó

SZE

A Széchenyi-egyetemen stratégiai cél a fenntarthatóság

Sztálinváros

KVÍZ: Szocialista városok voltak

rendőr

A rendőröknél is jön a karácsony (VIDEÓ)

földhivatal

Igazgatási szünet lesz az év végén

drog

Rekordfogás: 154 kiló kokaint rejtett a konténer (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.