Haza és nagyvilág

Sopronban kockás zászlót lenget a szél

Sopron | Ülősztrájkot tartó diákok, polgári engedetlenséget vállaló vagy szolidarítást hirdető pedagógusok. Nem halkul az oktatás reformját sürgetők hangja Sopronban sem. Sőt!
Nagy Márta

2022. december 8. 12:00

sztrájk
Több mint száz soproni pedagógus írta már alá a szolidaritási nyilatkozatot. Kirúgott kollégáik visszavételét, párbeszédet, reformot követelnek. 

Az elbocsátott fővárosi kollégáik visszavételét, a polgári engedetlenséget vállalók melletti szolidarítást, az oktatás reformját és érdemi párbeszédet követelnek azok a pedagógusok, akik Sopronban is aláírták a közös szolidarítási nyilatkozatot. Több iskolában tartottak a fővárosi sztrájkolókkal tartva Sopronban is különböző demonstrációkat. A Líceumban a diákok reggel ülősztrájkkal jelezték: tanáraikkal vannak. "Nem tudunk világraszóló, látványos akciót tartani, de amit meg kell tennünk, azt megtesszük" - mondták az ötletgazda diákok. Kicsengetéskor hangos volt a "Nincs tanár, nincs jövő!"

A Líceum homlokzatán kockás zászló is mutatja a szolidaritást, amit közös fotóval is jelzett az iskola pedagógusainak többsége. Harmincegyen pedig polgári engedetlenséget vállaltak. 

"Mi, a soproni Deák Téri Általános Iskola tanárai az országos megmozduláshoz csatlakozva a mai napon polgári engedetlenség formájában teszünk eleget erkölcsi kötelességünknek" - állt ki a nyilvánosság elé a Deák téri iskola hat tanára is. "Az elbocsátott tanárokért, akik, amikor polgári engedetlenséget vállaltak, azt értünk is tették. Nagyszerű soproni kollégánkért, Hegyi Norbertért, aki a tegnapi napon benyújtotta felmondását, mert van, amit már nem bír el a lélek. Minden olyan kiváló pedagógusért, akik megélhetési okokból hagyták el a pályát és mindenkiért, aki még nem adta fel. A gyerekeinkért, az unokáinkért, a diákjainkért, a magyar oktatás jövőéért!" - áll a Deák tériek nyilatkozatában. 

 

A Deák téri iskola polgári engedetlenséget vállaló pedagógusai.
A Deák téri iskola polgári engedetlenséget vállaló pedagógusai. 

Információnk szerint folytatták demonstrációjukat a Széchenyi-gimnázium tanárai is, 22-en  polgári engedetlenséget jelentettek be. A Lackner-iskolában kilenc, a Gárdonyiban egy tanár nem tartja ma meg az óráit, de több óvodában, általános és középiskolában is aláírták a szolidarítási nyilatkozatot. A Lacknerban kollégájukért, a határozatlan idejű polgári engedetlenséget vállaló, majd lelkiismereti okokból felmondó Hegyi Norbert miatt is többen vállalták az engedetlenséget.

Szórólapokkal is találkozni a városban, nekünk ez tetszik a legjobban: 
Párbeszéd 2045-ben: 
Anya, a 2022-es diáktüntetésen te is részt vettél?
Igen. 
Miért? 
Érted. Érted?

Líceum, ülősztrájk
A Líceum diákjai kiálltak pedagógusaik mellett és demonstrációjukkal üzenték: ha nincs tanár, nincs jövő!
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
BBQ

Mit főzzek? BBQ karajt!

autó

Az ingázás káros lehet az egészségre

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ XLIII. – Verebestől Bartókig

baleset

Lassult a kötelező biztosítás drágulása

baleset

Az egyik balesetet követte a másik

építészet

Kiállítás a fenntarthatóság és a népi építészet kapcsolatáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.