Haza és nagyvilág

A pedagógusok 12 pontja, Sopronban folytatódik a sztrájk

Sopron | Húsz pedagógus három napon át sztrájkol a soproni Deák téri iskolában. A tankerület más iskoláiban is vannak munkabeszüntetések, egyházi fenntartású intézményekben pedig támogató kollégák.
Nagy Márta

2022. március 17. 16:48

sztrájk

Mit kíván a magyar pedagógus? A soproni Deákos sztrájkolók 12 pontban foglalták össze a lényeget. Felsorolásukból a laikus is képet kap arról, mi a baj az oktatási rendszerrel azok szemszögéből, akik belülről látják.  

 1. Tisztességes, a mindenkori minimálbérhez igazoldó, inflációkövető bért a pedagógusoknak és a munkájukat segítő minden dolgozónak! 
 2. Csökkentsék a pedagógusok kötelező óraszámát és az energiájukat a gyerekektől elvonó, környezetszennyező, papírpazarlással járó, felesleges adminisztrációs terheket! 
 3. Felelős oktatási minisztériumot! Nyomásgyakorlás helyett együttműködést! 
 4. Állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást, hogy a pedagógusok az általuk legjobbnak vélt, minőségi tankönyvekből taníthassanak! 
 5. Autonómiát az iskoláknak! 
 6. Növeljék a pedagógusok munkáját segítő pszichológusok, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok és pedagógiai asszisztensek számát az iskolákban! 
 7. Ne tegyék kötelezővé a pedagógusminősítési eljárást! Vannak, akik nem a portfólióval, hanem a gyerekekkel szeretnének foglalkozni! 
 8. Csökkentsék a diákok kötelező óraszámát és terherit! Növeljék a minőségi szabadidő eltöltéséhez szükséges anyagi forrásokat az iskolai, tanórán kívüli foglalkozásokra! 
 9. Az elavult és levont tananyag helyett korszerű, az életre felkészítő, a gyermekek életkori sajátosságaihoz alkalmazkodó tananyagot a diákoknak minden tantárgyból! Kevesebb lexikális tudást, több gyakorlati tudást, kevesebb számonkérést, több élményt! 
 10. Modern, XXI. századi felszereltségű iskolákat! Kérdezzék meg a tanárokat, hogy mire van szükségük az oktatáshoz! 
 11. A sztrájk alapjog.  
 12. Unió a közoktatásban! Egyenlő támogatást, egyenlő jogokat, egyenlő esélyeket! 

 

Sopronban információink szerint mindegyik állami fenntartású iskolában vannak sztrájkolók, és a középiskolákban is szerveztek demonstrációkat, de nem mindenhol álltak ki ezzel a nagy nyilvánosság elé. Az egyházi fenntartású intézményekben ugyanakkor a kockás ing viselése a támogatásról és egyetértésről biztosítja a sztrájkolókat.  

sztrájk
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

hori

A szűznek a részletekre való figyelem kulcsfontosságú lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.