Haza és nagyvilág

Véget érhet az ingatlanbefektetések kora?

Magyarország | A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet, továbbá az állampapírok esetében bevezetett kedvezőbb feltételek az ingatlanbefektetési-piacnak sem kedveznek. Azonban az ingatlanbefektetési kedv nem csak Magyarországon, hanem szinte egész Európában csökkenni látszik.
Új Szó Nálunk

2023. augusztus 10. 08:00

ingatlan
- Fotó: shutterstock

Magyarországon a csökkenés hátterében a kiugróan magas infláció, az állampapírok népszerűsége és valamelyest az energetikai tanúsítvány átalakulása is áll. Átmeneti visszaesés várható az ingatlanbefektetések esetén, vagy búcsút intenek a befektetők a piacnak? 

Kevesebb magyar fektet ingatlanba 
A koronavírus-járvány kitörése óta a hazai ingatlanpiacon igen ellentétes tendenciák uralkodnak. Nem meglepő hát, hogy az elmúlt egy év következményeként a befektetői aktivitás visszaesett, a Magyarországon regisztrált adatokon jól látható a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet hatása. A koronavírus-járvány előtti 28 százalékos befektetői arány most, két és fél évvel később alig éri el a 20 százalékot. Ebbe a 20 százalékba beletartozik mindaz, aki rövid, valamint hosszú távú bérbeadás céljából vásárol ingatlant, továbbá az is, aki saját használatra vásárol lakást. 

A külföldi vevők is hullámokban hagyják el a magyar piacot. Az első nagy hullám a 2020-as évek elején zajlott le, amikor arányaiban nagy mennyiségű külföldi befektető hagyta el a piacot. Az eddigi néhány évben a gyenge forint motiválhatta a külföldieket a lakásvásárlásra, valójában az ingatlanokat az elmúlt egy-két évben tekintették igazán jövedelmező befektetések, amikor húsz százalékos áremelkedést is elviselt a piac egy év alatt. A befektetők várakozásai szerint a vásárlást követő öt-tíz év során is jelentős értéknövekedés mehet végbe a piacon, ám a covid járvány óta instabil gazdasági helyzet következtében sok befektető vesztette el bizalmát a magyar piacon. 

A befektetői piacot is érintheti az energetikai tanúsítványok átalakulása 
Habár majd csak novembertől kerül átdolgozásra az épületek energiahatékonyságának értékelési rendszere, a befektetési célú ingatlan eladások volumenét is érintheti az új szabályozás. A befektetők a szigorítások miatt eltávolodhatnak a piactól, hiszen a szigorítás sok új építésű ingatlant érinthet. Az energetikai tanúsítvány beszerzése továbbra is kötelező lesz ingatlan vásárlásakor, eladásakor vagy bérbeadásakor, azonban annak számát és kézhezvételét már nem kell a szerződésben feltüntetni. 

Még mindig lehet kifizetődő az ingatlan 
Annak ellenére, hogy rövid távon a magyarok többsége még a változtatás ellenére is inkább a közel 15 százalékos hozammal csábító állampapírokat választja befektetés gyanánt, jelenleg még mindig kifizetődő lehet az ingatlanbefektetés. Mind a jelenlegi gazdasági folyamatok, mind a bérleti díjak változása arra utal, hogy ma a lakáskiadás bruttó öt százalékos hozamot eredményezhet. Ezért hosszú távon még mindig kedvezőbb hozamot kínálnak az ingatlanok. Jelenleg a piac sokkal inkább a magánvásárlóknak kedvez, mintsem a befektetőknek, hiszen a mérsékelt árcsökkenés miatt kedvezőbb feltételekhez juthatnak azok, akik saját lakhatás céljából vásárolnak ingatlant. 

Országosan drágulnak az albérletek 
Azonban nem szabad elfeledkezni az éledező albérletpiacról sem. A koronavírus-járvány után a tavalyi évben begyűrűzött gazdasági válság is megtépázta a magyar albérletpiacot, amely 2023 második felében éledezni látszik. A magas infláció és a rezsiárak drasztikus emelkedése ellenére is idén megcáfolható már az az állítás, miszerint vidéken olcsóbbak az albérleti díjak. A nagyobb egyetemi városok – köztük Győr, Debrecen vagy Pécs – bérleti díjai a korábbi években budapesti árszínvonalhoz tendáltak. Ennek értelmében nagyjából 150 ezer forintos kiadással kell számolnia egy friss bérlőnek. 

Győrben az év eleje óta csaknem 28 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, és a nyári albérletszezon még ezután tetőzik. A legfrissebb statisztikák szerint a győri albérletek esetén a négyzetméterenkénti átlagár 3200 forint, így egy átlagos paraméterekkel rendelkező lakásért nagyjából 160 ezer forintot kell fizetnie a bérlőknek. (Forrás: Creditline.hu)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MÁV

A MÁV elkészült a felújítással, visszaáll a menetrend

kvíz

MESTERKVÍZ XXXIII. – Most légy okos!

Spar

Bővült a zárva tartó boltok listája

ETO

Ne menjen vasárnap szurkolni az ETO-nak!

Albert Kázmér

Az újjászületés korszaka a mosonmagyaróvári karon

sport

Sok rangadó és több magyar érdekeltség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.