Helyi hírek

Itt a nagy bejelentés a VOLT-pótlónak szánt SopronFestről

Sopron | Sopron nem maradhat fesztivál nélkül - mondják a VOLT egykori szervezői, akik Sopron napjára, azaz december 14-re ígérték ünnepi bejelentésüket. VOLT helyett SopronFest LESZ. Majdnem mindent elárultak a nagy buliról.
Nagy Márta

2022. december 14. 14:30

SopronFest
Megérkeztek a legfontosabb részletek, melyeket ugyanazok a szervezők közöltek, akik 30 éve a VOLT Fesztivált is alapították.

"A SopronFest 2023 április utolsó hetében a teljes várost élettel tölti meg: színházi, zenés, irodalmi, képzőművészeti, filmes és gasztronómiai programok, túrák váltják egymást sok-sok helyszínen: kávézókban, éttermekben, épületekben és szabadtéren. A fő eseményre pedig április 28-29-30-án várjuk a soproniakat és a más városokból érkezőket: három napon át egy minden igényt kielégítő koncertkínálatnak ad otthont a Lővérek" - invitálják a jegyvásárlókat a szervezők, akik mellé becsatlakozott a Soproni Egyetem is. Bár a SopronFest közösségi oldala tele van ismert és kevésbé "sztárok"  jól ismert helyiek bejegyzéseivel Sopronról és a VOLT-ról, vannak fanyalgók is, akik szerint a VOLT korábbi években megszokott grandiózus és támogatott programját nem fogják tudni pótolni, pláne tavasszal.  Valószínűleg nem is ez a cél. És a VOLT sem volt mindig nemzetközi fesztivál, a soproniak jól tudják, hol és hogyan kezdődött a történet... (Akinek ez új, a soproni sportcentrumban, néhány fellépővel, kényelmesen elférő fesztiválozóval.)

A soproniak egyébként azt is tudni vélik, hogy a szervezők, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán politikai nyomásra kezdtek újabb soproni fesztiválszervezésbe. Mert "Sopron nem maradhat fesztivál nélkül". Micsoda blama lenne. 

De ne legyünk ünneprontók. Sopron ünnepnapja van ma, az első VOLT-okat is Húsvét környékén rendezték, miért  ne lehetne színvonalas, közösségi rendezvénnyel előállni áprilisban? Drukkoljunk a SopronFestnek, mert az legalább lesz.

És ahogy ígérték, ma meg is tették a nagy bejelentéseket:

"Két héttel ezelőtt a város polgármestere jelentette be, hogy Sopron a jövőben sem marad fesztivál nélkül. Azt ígérte, a 2023 tavaszán induló SopronFest programját a Hűség Napján, vagyis december 14-én hozzák nyilvánosságra. Mára megérkeztek a legfontosabb részletek, melyeket ugyanazok a szervezők közöltek, akik 30 éve a VOLT Fesztivált is alapították. Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert elmondta: a SopronFest 2023. április 22-30. között városszerte, közel 20 helyszínen várja majd a közönséget, a fesztivált a helyiekkel közösen szervezik. Ikonikus soproni klubok, kávézók, éttermek, utcák és terek adnak otthont képzőművészetnek, gasztronómiának, turisztikai programoknak, színháznak, podcast fesztiválnak és természetesen rengeteg zenének, sok-sok koncertnek. A városban egy műalkotássá avanzsált Trabantot is felavatnak, de sok év után a SopronFesten lesz a Quimby első fesztivál koncertje is, a frontember, Kiss Tibor pedig kiállítással készül az eseményre. Kiállításból nem lesz hiány: további négy projekttel készülnek a szervezők a SopronFest idejére, többek között a rendszerváltás és a hűség témáját dolgozzák fel. A Fő téren és környékén vásárt rendeznek és koncertek zajlanak, sztárséfek érkeznek Sopronba, a Páneurópai Piknik helyszínére vezetett túrákat szerveznek, április 28-29-30-án pedig a Lővérekben felállított gigantikus sátorban és annak környékén a SopronFest fő programja várja a közönséget. Közel harminc koncertet láthat-hallhat itt a közönség, többek között a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka, Beton.Hofi, Dzsúdló, Krúbi, a Carson Coma és Azahriah is fellép majd". 

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert soproni születésűek. Számukra is nagy öröm, hogy újra van lehetőségük Sopronban fesztivált szervezni. Elmondásuk szerint régóta vágynak arra, hogy egy újfajta  fesztivált indíthassanak, amely kellően mai, ugyanakkor a város értékeire, a helyiek büszkeségeire épül. A szervezői munkában nagy szerep jut a soproniaknak, hiszen a városi programokat részben ők szervezik majd.

A SopronFest nemcsak új, de újszerű formátumként is jelenik meg a hazai piacon: egy fesztivál, amely egy egész várost birtokba vesz. “Április 22-én indul és 10 napig tart a SopronFest. 2023-ban a fesztiválozást kicsit másképp képzeljük el, mint ahogyan azt ezidáig megszokhattuk. A SopronFest hangsúlyos része az a koncert kínálat, amelyet a Lővérekben láthat-hallhat a közönség, hiszen itt aktuális nevek és igazi legendák váltják egymást három napon át, kivétel nélkül olyanok, akik aréna sztárok idehaza. Sopron adottságait kihasználva azonban igyekszünk belakni az egész várost: a Fő téren lesz a megnyitó és napközben koncertek, a 150 éves Liszt Ferenc Kulturális Központban és a város több pontján pedig színház, podcast fesztivál, kiállítások, a legjobb kávézók, éttermek pedig különleges ajánlatokkal várják a közönséget” - mondja Váncza Panna projektvezető. A meghirdetett programkínálat a következő hetekben-hónapokban folyamatosan bővül. 

A SopronFest fő helyszíne a Lővérek, ahol április 28-29-30-án egy különleges kialakítású, gigantikus sátorban a hazai klubok és fesztiválok fontos produkciók váltják egymást.

A nyitó napon a 2023-as év első koncertjével érkezik a Quimby, de színpadra lép még a Carson Coma, Azahriah, a Follow the Flow és az On the Low legénysége is. Szombaton a Halott Pénz és a Wellhello mellett Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, Lil Frakk a World is Mine vendégeként pedig  Yamina, Jauri és JoerJunior érkezik a Hűség Városába. A zárónap kínálata ugyancsak erősre sikeredett: Majka, a Tankcsapda, Dzsúdló, a ByeAlex és a Slepp, illetve a Punnany Massif és a Margaret Island lép fel, a háromnapos ünnep zárására pedig a Necc Party jelentkezik sok-sok apró részlettel rengeteg nagy slágerből.

A masszív programkínálatra napijegyek és bérletek december 14-től kaphatók, kedvezményes, karácsonyi áron. A napijegyek korlátozott számban 11.990 Ft-ért kaphatók, a diákok pedig - ugyancsak korlátozott számban - 29.990 Ft-ért juthatnak hozzá a Soproni Egyetem nevét viselő Diákbérlethez.

Fontos szerep jut a SopronFest programjában az ország egyik legszebb, legikonikusabb helyszínének, a Fő térnek. A Tűztorony tövében napközben koncertezik Lovasi András, a Szalonna és Bandája, és itt mutatkozik be Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter és Bérczesi Róbert új közös formációja, a SziamiKarma zenekar is. A SopronFest hivatalos megnyitója április 27-e, amikor az Analog Balaton ad itt koncertet, a fényfestéssel felöltöztetett Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon, Dj Metha és a soproni Secret Fusion indítja a fesztivált. 

Sopront sok mindenért lehet szeretni, de a gasztronómiai kínálat biztosan sokak listáján szerepel. A SopronFest idején sok-sok étterem, kávézó, borozó különleges választékkal várja a vendégeket, kedvezményekkel, kedvességekkel és vendég séfekkel. Az Erhardt Étterem és a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda elsőként csatlakozott a SopronFesthez, sztárséfek érkeznek a városba, a csokigyárban pedig a szerencsések maguk is kivehetik a részüket a csokoládé készítés titokzatos világából. Eközben bortúrán kóstólhatjuk végig a Soproni Borvidék büszkeségeit. 

Ritka alkalom, amikor egy vidéki város másfél hétig egy egész sor képzőművészeti projektnek ad otthont. Kiss Tibor, a Quimby szövegíró-frontembere hosszú ideje csak nagyon ritkán alkot. A SopronFest szervezőinek felkérésére most tárlatra készül. Weiler Péter: “Kár lett volna disszidálni” című kiállítása a rendszerváltás korszakát idézi abban a városban, amely ennek az időszaknak a szimbólumának számít. A különleges projekt a 2023-ban 80 éve született fotóművésznek, Lobenwein Tamásnak, a rendszerváltás pillanatainak legismertebb dokumentalistájának állít emléket. A SopronFest szervezői EfZámbó István alkotását, egy korabeli Trabantot ajándékoznak a városnak, amely közterületi szoborként lesz majd látható. 

Öt képzőművész érkezik a városba, akik a SopronFest ideje alatt alkotnak és a hűség témáját mutatják be. Az elkészült műveket soproni éttermek, szállodák vásárolhatják meg és állíthatják ki. 

Sopron híres arról, hogy a városban megforduló világsztárok 1-1 széket hagynak a városban, amelyeket bárki kipróbálhat. Ma már többek között Lemmy, a Depeche Mode, a Linkin Park, vagy éppen Iggy Pop széke is megcsodálható, kipróbálható Sopronban.  A Csillagok Városa túra keretében popkultúrában jártas idegenvezető mutatja be a város zenei történelmét. 

A SopronFest programjában nagy szerep jut a Soproni Egyetemnek, amely több ponton is kapcsolódik a fesztiválhoz: „A Soproni Egyetem számára kiemelten fontos, hogy sokrétű, értékálló diplomát nyújtó képzésein túl hallgatóinak a mindennapokban is tartalmas programokat nyújtson. Ezért is hoztuk létre 2022-ben a Soproni Egyetemi Napok rendezvénysorozatát, amely osztatlan sikerrel startolt a város és az idelátogató fiatalok körében. Nagy örömmel csatlakoztunk stratégiai partnerként a SopronFest programsorozatához, hiszen a Soproni Egyetem Diákbérlet létrehozásával is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a látogatók az egyetem és a város keretein túlnyúló kulturális élményhez jussanak. Külön öröm számunkra, hogy a Soproni Egyetem Campusa a SopronFest ideje alatt az esemény egyik színterét is biztosíthatja” - mondta el Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

A SopronFest arculata a leginkább a Pilvaker atyjaként ismert  Takács Ákos nevéhez köthető M15 Project munkája. “Sopron és a fesztiválos emlékek sokat jelentenek nekem, így nagyon örültem a felkérésnek. A SopronFest arculatában igyekeztünk kifejezni az esemény sokszínűségét, hiszen itt nem egy pár napos koncertsorozat jelenik meg, hanem tíz napon át színház, gasztronómia, képzőművészet és persze zene. Ezt tükrözi az a képi világ is, amelyet a SopronFesthez megálmodtunk” - mondta el az M15 alapítója, akiknek ez az első fesztiválos munkája.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
piac

Nem a Dunakapu téren lesz a Dunakapu téri piac

szúnyog

Itt lesz szúnyoggyérítés július 19-én

kvíz

KVÍZ: A Merkúrtól a burkáig

hori

A szűz ma koncentráljon a részletekre

rendőrség

Cserbenhagyót keres a rendőrség, a kerékpáros meghalt

evezés

Evezős ob: három győri siker a nyitónapon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.