Helyi hírek

Ilyen Csodálatos mandarin még nem volt

Sopron | Különleges előadás lesz a Fertőrákosi Barlangszínházban. A csodálatos mandarin és a Bolero - ahogy még senki nem látta és hallotta.
Új Szó Nálunk

2022. május 4. 15:30

Fertőrákos, barlangszínház
Különleges produkcióval készül a barlangszínház. Fotó: Pixabay

A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel, köztük a Kossuth-díjas Bogányi Gergellyel, nemzetközi hírű balett-táncosokkal készül koncert és táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként június 18-án a fertőrákosi barlangszínházban - jelentették be a szervezők a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen dr. Ragány Misa, a fertőrákosi barlangszínházat működtető a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és a soproni Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen két magyar fejlesztésű Bogányi-zongorán. A táncműveket Michael Kropf, az InterEUropa Balett alapítója-vezetője koreografálja, aki nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncosokat kért fel az előadások főszerepeire. Az ügyvezető hozzáfűzte, a különleges fénytechnikával készülő előadás a zene, a tánc és a színházművészet hármas egységével, a nemzetközi produkcióval jól illeszkedik a barlangszínház műsorpolitikájához, színes, határokon átnyúló közönségvonzó kínálatához. 

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a produkció ötletgazdája, Jászai-díjas rendezője kiemelte: a bartóki életmű hatalmas, egyetemes érték, s örül annak, hogy egy ilyen jellegű, eddig még nem látott zenei kalandozáshoz az ország négy fantasztikus, nemzetközileg is elismert zongoristáját sikerült egy előadáshoz megnyerni. Koncertet és táncszínházi előadást láthatnak együtt a nézők különleges látványvilággal. Az előadás fénytervezője az ország egyik kiemelkedő szakembere, Madarász János lesz.       
A csodálatos mandarint – amelyből Bartók Béla annak idején maga készített két zongorára egy átiratot – Bogányi Gergely és Boros Misi adja elő közösen, majd helyet cserélnek és Binder Károly, valamint Varga Gábor folytatja a darabokat. A szünet után a négy zongorista Forráspontban címmel négy tételes új, kortárs szerzeményt mutat be közönségnek. A Bolerót a Bartók-műhöz hasonló felállásban, váltva játsszák, majd végén újra négyesben zenélnek.   
 
Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész a sajtótájékoztatón kiemelte: pályafutása, személyes élete, az egész produkció szempontjából történelmi ez a pillanat, hogy egy ilyen összművészeti előadás megszülethet. Már az első beszélgetések alkalmával tudta, hogy az alkotói energiák lelki és minőségi többletet adnak számára. Ő szeret új dolgokban részt venni, ha azok nem olcsók és nem giccsesek. Itt már az ötlet megszületése után felfedezte azt többletet, amely a kimondatlan szavak mögött rejlik, a többiekkel együtt megérezték azt a hatalmas, mögöttes erőt, minőséget, amit egy ilyen produkció közvetíthet. Hasonlót gondolatok, érzések, energiák járták át annak idején, amikor a csapatával együtt létrehozták az első általa fejlesztett új magyar zongorát. Kiemelte: Bartók Béla zseniális zenéje szerinte olyan elementáris, magával ragadó, hogy ha ezeket a darabokat jól játsszák el, akkor emlékezetes hatást, különleges, székhez szegező élményt nyújthatnak a táncosokkal együtt a nézőknek. 

Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája azt hangsúlyozta, hogy Bartók Bélának ezt a zongora átiratát ritkán játsszák, nem könnyű, egyedi, nagyon jó mű. Újdonságként választották ezt a változatot, s ahogy most ők közvetítik, szintén hordoz különlegességet. A komolyzenészek után ők improvizálnak, de nem jazz stílusban. Megtartják a zenei ornamentikát a Bolerónál is, a közönség talán észre sem veszi majd, mikor rögtönöznek a művekben a váltások közepette. Aláhúzta, nem faragják újra a gránitba vésett műveket, csupán más megvilágításba helyezik azokat. Így ez a látványos táncprodukcióval kiegészülve frissességet adhat a daraboknak, számukra pedig igazi művészi tétet jelent.

Michael Kropf arról beszélt, hogy a jelmezeket az a Friederike Singer tervezi, aki annak idejen Maurice Béjart A csodálatos mandarin előadásához is készítette a ruhákat. Amikor nekiállt a szereposztást kialakítani arra gondolt, Bartók Béla műve olyan érett művészi utakat maguk mögött tudó tapasztalt táncosok jelenlétét, erejét, energiáit igénylik, akik képesek ennek a történetnek a mélységeit, belső üzeneteit megjeleníteni a mai világra kivetítve. Ezért döntött úgy, hogy két nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncost kér fel az előadás főszerepeire. 

A mandarint a moldáv Mihael Sosnovschi formálja meg, aki majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Opera, a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A Bolero női főszereplője Mayara Reis Viçoso lesz. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek. További kuriózuma lesz A csodálatos mandarin című darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több, mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.   

Demcsák Ottó elmondta: utoljára 50 évesen lépett színpadra Győrben, az Equus című darabban Funtek Frigyes rendezésében. A mostani előadást ő a lelkében a Győri Balett alapítójának, az egykori mesterének, a nemrég elhunyt Markó Iván emlékének szenteli. Markó Iván koreográfiájával 1982-ben a Győri Balettel és a Bartók művéből készült produkcióval megnyerték az akkor még létező baltimore-i világszínházi találkozó fődíját. Ez a darab a győri társulat aranykorszakának egyik nagy világsikere volt és ő is táncolt benne.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a júniusi előadás a fertőrákosi barlangszínház nyári évadának egyik kiemelkedő, országosan egyedi ősbemutatója lesz. Szeretnék nemzetközi és hazai szinten is több helyütt játszani. Ami eldőlt, hogy 2023 tavaszán a magyarországi Színházi Olimpia díszelőadásaként a budapesti Nemzeti Színházban bemutatják a produkciót.
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rába

Idén sem fizet osztalékot a Rába

kvíz zene

KVÍZ: Lányok, asszonyok, férfiak és nők

polie

Tucatnyi gyanúsított van már a rendőrkapitány ügyében

sport

Csúcsrangadó a férfi kézilabdában

bíróság

A fellebbezés súlyosabb ítéletet hozott a kábítószerrel kereskedő férfiak ügyében

hori

A halak számára ma fontos lehet az intuíció

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.