Helyi hírek

Már tudni lehet, mi lesz az idei nyár slágere a Fertőrákosi Barlangszínházban

Sopron, Fertőrákos | Mert másról álmodunk… címmel, a hagyományoknak megfelelően, a Sopron Táncegyüttes nyitja az évadot a Fertőrákosi Barlangszínházban május 20-án - jelentette be a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. pénteki soproni sajtótájékoztatóján. Részletesen ismertették, milyen programok közül választhat a nagyérdemű. A témapark már április elsején kinyit.
Új Szó Nálunk

2023. március 24. 17:00

fertőrákosi barlanszínház
A Fertőrákosi Barlangszínház egyedülálló helyszínnel, csodálatos környezetben várja a közönséget a 2023-as év nyári évadában is. - Pixabay

Május 20-án 19 órakor Mert másról álmodunk címmel hagyományosan a Sopron Táncegyüttes nyitja az évadot. Május 21-én ugyanezzel a címmel 10:30 és 16 órai kezdéssel a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei és a Pendelyes Táncegyüttes előadásával folytatódik a program. 

Május 26-án 20:00 órai kezdettel a 100 Tagú Cigányzenekar érkezik (50 fővel) olyan sztárszólistákkal, akiket ismernek és szeretnek (nem csak) a helyiek: Peller Károly és Szendi Szilvi művészeket hallhatja a közönség. 

A Rátonyi Róbert Színház két operett-előadással is érkezik az évadban. Május 27-én és 28-án 20 órakor a sokak által várt Mágnás Miska ismert dallamai csendülnek fel, mint például a Cintányéros cudar világ vagy a Hoppsza, Sári, miközben nyomon kísérhetjük Miskának, a lovászlegénynek, Tasziló grófként való tündöklését. 

A TBG Production június 3-án 15 és 20 órai kezdettel érkezik a Gyöngyhajú lány balladája című darabbal, mely „a musicalek alfája és omegája,” mely a felnőtté válásról és az első nagy szerelmi csalódásról szól. Ezen élményeken keresztül idézi meg a Balaton partot és a tó ősi mitikus legendáit. A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál öt kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger. A színpadról gyermekáldás okán visszavonuló Békefi Viki főszereplő „Kriszta” karakterébe, Kóbor János „Mecky” leánya, Kóbor Léna bújik, így a háttérpróbák már meg is kezdődtek. Az országos ősbemutató helyszíne a Fertőrákosi Barlangszínház.

 A Kvártélyház Szabadtéri Színház Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián népszerű musicaljét, A Pál utcai fiúkat mutatja be a Barlangszínházban június 9-én és 10-én 20 órakor. Az előadás különlegessége, hogy a kaposvári egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézetének hallgatói, illetve a Zalai Táncegyüttes néptáncosai közül kerültek ki a grund őrzői és a vörösingesek. 

Az operett műfaj kedvelőinek nyújt feledhetetlen élményt június 16-án és 17-én este 20 órakor a Cigányszerelem, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb operettje. A Rátonyi Róbert Színház ezeken az estéken is ismert művészeket sorakoztat fel, a színpadra lép Kállay Bori, Teremi Trixi, Vörös Edit és Domoszlai Sándor.

A Győri Filharmonikus Zenekar három alkalommal is hangversennyel készül az évadban. 2023. június 18-án 20:00 órai kezdettel Szimfonikus ABBA nagy sikerű előadásuk lesz az évad első hangversenye. Az 1972-ben alakult svéd ABBA együttes minden túlzás nélkül egyike a popkultúra ikonikus formációinak. A legismertebb ABBA-melódiák ragyogó szimfonikus zenekari verzióit hallhatjuk. 

A gyermekek nagy kedvencei ismét megjelennek a Barlangszínházban július 1-én 15:00 és 20:00 órakor. A TBG Production előadásában érkezik a Cinderella családi mesemusical, amely az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról szól. A történetet, az ismert Hamupipőke meséjét ezúttal ősi tartalmi formájában, de Pozsgai Zsolt író egyedi feldolgozásában, tánc- és mesemusicalként keltik életre július első napján. 

Július 2-án 20 órakor a Győri Filharmonikus Zenekar következő hangversenyének főszereplője a világhírű szoprán énekesnő, Rost Andrea, aki több évszázad zenés színpadi remekműveinek részleteiből állította össze pazar műsorát. Az est első felében az olasz és a francia operarepertoár kincsestárából válogatott a művésznő. A szünet után a magyar operett nagymesterének, Lehár Ferencnek az örökzöld melódiái csendülnek fel, míg Johann Strauss révén a program a császárvárosba is kikacsint. Az est végén a 20. század friss hangjait hallhatjuk – Gershwin, Kurt Weil, filmzene és musical egyaránt helyet kap a színes csokorban. 

A Neoton együttes koncertje július 7-én 20 órai kezdéssel rázza fel a közönséget. A magyar popzene kiválóságainak története évtizedekre nyúlik vissza, és most dalaik bezengik a kőfejtő kiváló akusztikájú tereit. 

Július 8-án 20 órakor a Megasztár felfedezettje, Kökény Attila és az Artisjus és EMeRTon-díjas magyar zenész,  Rakonczai Viktor az Ébredés  című közös koncerttel lép színpadra.

A Carpathian Impressions nagysikerű formáció a teltházas new yorki Carnegie Hall után először Magyarországon a Fertőrákosi Barlangszínházban tartja hazai koncertjét július 9-én, vasárnap este 20 órakor. A formáció Polgár Éva, Borbély László és Varga Gábor közreműködésével, a Kárpát-medence zenei örökséget mutatja be Liszt, Bartók, Kodály és a magyar népzene improvizációin keresztül. A három zongorista fellépett többek között a los angelesi Zipper Hallban, a washingtoni Kennedy Centerben és a világhírű new yorki Carnegie Hallban teltház előtt.

Kovács Ákos, a Kossuth-díjas zeneszerző, költő a magyar zenei élet egyik meghatározó előadója július 14-én és 15-én 20 órakor hallhatja a közönség. Önálló koncertjei mellett sok hazai fesztivál kiemelt fellépője, aki a Fertőrákosi Barlangszínház színpadán kápráztatja el a zenekedvelőket június második hétvégéjén két alkalommal is, így biztosan senki nem marad le a koncertről. 

A tavalyi nagy kedvenc – amelyet már hatszor játszott a Barlangszínház telt házzal, de úgy tűnik, mégsem tudott betelni vele a közönség – újra látható: a TBG Production a Vadak Ura – The Covenant című családi musicaljét július 22-én és 23-án 15 és 20 órai kezdéssel mutatja be két-két előadásban. Az alkotóstáb (író: Egressy Zoltán, zeneszerző: Sebestyén Áron, dalszöveg: Müller Péter Sziámi, rendező: Pataki András, kreatív ötletgazda: Vona Tibor) ismét családi szórakozást és feltöltődést ígér.

A Kockahas – a musical comedy a magyar zenés színház történetének első, egyszemélyes musical comedy-ével július 28-án 20:00 órakor találkozhatnak a nézők. Az előadás író–rendezője a Jászai Mari-díjas Szente Vajk. A produkció különlegessége, hogy a darabot Feke Pál játssza egyedül, de felvételről közreműködnek a történet további szereplői, a magyar színházi és zenei élet kiválóságai. 

A Budapesti Operettszínház augusztus 4-én és 5-én 20 órakor érkezik az év egyik legnagyobb attrakciójával, a Bozsik Yvette rendezte Hegedűs a háztetőn című musicallel, amelyben az operett világ legkiválóbb művészei játszanak. A közismert mű átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, páratlan zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket, s a barlang kivételes helyszínén is megdobogtatja majd a szíveket augusztus első hétvégéjén. 

Augusztus ünnepi hétvégéjére két kihagyhatatlan produkcióval is készül a Barlang. Pénteken, 18-án 20 órakor Fenyő 75+ címmel koncertre várja a közönséget. Fenyő Miklós és Szandi egy jubileumi koncertshow frenetikus hangulatával, a legjobb rock and roll zenékkel, a különleges estére komponált ünnepi műsorral veszi le a lábáról a nagyérdeműt. 

A komolyzene mára klasszikussá vált mestereinek műveit szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar a Fertőrákosi Kőfejtő és a Barlangszínházban. Az Örökzöld klasszikusok koncerten, megunhatatlan örökzöldek, a legismertebb és legkedveltebb kompozíciók csendülnek fel augusztus 19-én 19 órától.

Augusztus utolsó hétvégéjén, tehát 26-án 20 órakor a TBG Production Fergeteges – Sissi legendája című táncdrámája Erzsébet királyné ismert történetét dolgozza fel az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival. Az előadás a beteljesületlen vonzalmak hatalmát és az érzékeny, vadóc nő fordulatos életének legizgalmasabb pillanatait mutatja meg modernre hangszerelt, tüzes magyar táncokkal és pompázatos bálok képeivel.

Az évad zárásaként szeptember 9-én 20 órakor a Sissi, a császárné című balett várja két felvonásban a Strauss-család zenéjére, a nagyérdeműt olyan, a soproni közönség számára már ismert táncosokkal, mint Iryna Tsymbal, Alekszej Dolbilov és Mischa Sosnovschi valamint a St. Pölten-i Europaballet művészei.

A tavalyi év sikere után a nyár során háromszor ismét JazzCsütörtökkel várja a műfaj és a borok kedvelőit a Barlangszínház Dohnányi terme. Szeretnének koncertekkel egybekötött találkozásra alkalmat adni a jazz különböző ágainak, helyi és országosan ismert előadóinak június 15-én, majd július 20-án és augusztus 17-én a kőfejtő falai között, mindig 18 órakor. 

Az első csütörtökön a helyi zenészekből álló Wine O’Clock zenekar játszik a Barlangszínház Dohnányi termében. Formációjuk egyedisége, hogy a négyszólamú énekhangzást zongora és ütőhangszerek kíséretével prezentálják. Repertoárjukon a jazz standard dalok felejthetetlen dallamai mellett közismert magyar és külföldi slágerek általuk hangszerelt verziói csendülnek fel. A koncerten énekel majd Árva Edina, Király-Horváth Gabriella, Szénási-Szabó Diána és Vida-Veres Imola. A zongoránál Vontszemű Miklós és Vida Mihály az ütőhangszerek mögül varázsolja el a közönséget a barlang monumentális falai között.

A második alkalommal a Mr. Moodburn zenekar világa fúziót képez a jazz, a rock és különféle filmzenés ihletettségű műfajok között. Zenéjükben egyszerre találkoznak megkomponált és improvizált elemek, lebilincselő atmoszférák, spontaneitás és őrült szólózások. A zenekar tagjai (Mihalik Ábel – Dob, Bubenyák Zoltán – Billentyűk, Borbély Mátyás – Basszusgitár) már sok neves produkcióban bizonyítottak, de itt kompromisszumok nélkül engedhetik szabadjára kreativitásukat. Minden előadás egy lehetőség ennek megélésére. 

Az augusztusi JazzCsütörtök fellépője a Czakó Virág Quartet. Virág az új generáció egyik ígéretes tehetsége, az utóbbi időben a hagyományos jazz vonalát képviselve szerepelt különböző formációkban. Repertoárja Ella Fitzgerald, Carmen McRae, Diana Krall inspirálta sztenderdeket tartalmaz, kiegészülve latin bossa novákkal és pár groove-os feldolgozással. Zenésztársai között megtalálhatók a feltörekvő fiatal generáció és az idősebb muzsikusok képviselői is. Közülük ezen az estén Rieger Attila kíséri gitáron, Czakó Péter nagybőgőzik és Richter Ambrus dobol.

Idén is várja két vasárnapon az Ötórai hangoló koncertsorozat a zene kedvelőit. Július 30-án Párizs romantikus világába kalauzolja el a közönséget Jacsó Erika és Aba-Nagy Zsuzsanna. Augusztus 27-én, 17 órakor Madrid elevenedik meg Harka-Szarvas Anna és Kékes Kata előadásában.

A barlangban családi napok is lesznek izgalmas témákkal, kulisszajárással. A Kőkorszaki családi napon vezetett séták a régi időkbe kalauzolják az érdeklődőket. A kőfejtő egy új oldalát ismerheti meg a közönség játékosan. A Szent Iván-éj talán William Shakespeare hasonló című művéből a legismertebb, más néven nyárközép éjszakájának is hívják. A június 23-án esedékes dátumra egy olyan családi programot tervez az április 1-jétől nyitva tartó Témapark, amilyenre még nem volt példa. Ezen ez éjen kivilágított ösvényeken invitálnak éjszakai sétára – sokszínű programmal és csillaglessel. Az évad végén pedig a Denevérek éjszakája elnevezésű esemény zárja a különleges évadot.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.