Helyi hírek

A pedagógus-elbocsátás a rendszer látlelete

Sopron | Három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. Ez az eljárás egy olyan rendszer látlelete, amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli, s nem képes átérezni annak valódi mélységét, elérendő célját és kívánatos eszközeit - ezekkel a sorokkal is tiltakozik a soproni Líceum a belügyminisztériumi rendelet ellen. Sopronban olyan pedagógus is van.aki vállalja a fenyegetettséget és bejelentette polgári engedetlenségét.
Új Szó Nálunk

2022. december 2. 09:00

Líceum Sopron
A soproni Líceum azonnal reagált a budapesti történésekre, kifejezi felháborodását és tiltakozik.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium közössége - az iskola negyvenkét munkatársának aláírásával - tiltakozik a rendkívüli felmentések ellen. Az intézmény honlapján is megjelent írásuk szerint felháborítónak tartják az Országos Sajtószolgálat által 2022. november 30-án kiadott belügyminisztériumi közleménnyel kapcsolatosan, amely szerint „A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonyát.”

Azt írják, ez az "eljárás indoklásában ugyan – álságosan – a diákok tankötelezettségének teljesítésére és a művelődéshez való jogára hivatkozik, valójában maga teremt a diákok hivatkozott jogait sokkal jobban csorbító, súlyosabb helyzetet, tovább terhelve az érintett intézményekben pályájuk és a gyerekek mellett még mindig kitartó pedagógus kollégákat. Ezen eljárás egy olyan rendszer látlelete, amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli, s nem képes átérezni annak valódi mélységét, elérendő célját és kívánatos eszközeit. Ezen eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik s nem veszi figyelembe a jog szellemét, amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását. Az Ország és a Nemzet felemelkedését csak a saját értékeikkel tisztában lévő és azokat ápoló, igazi párbeszédre nyitott, gondolkodó fiatalok tudják előmozdítani, s ők nem „alattvaló-gyárakban” készülnek, hanem igazi nevelő-oktató munkának köszönhetően nőnek fel, amelynek része az ember saját és mások jogaiért való kiállása is".

Miután szerdán kiderült, hogy nyolc fővárosi tanárt rúgnak ki a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt, csütörtökön újabb engedetlenségi akciók indultak. Felháborodási hullám söpört végig az országon és csütörtök délután hatig 65 iskola 634  pedagógusa jelezte, hogy határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezd. Sopronban a Lackner-iskola tanára, Hegyi Norbert jelentette be, hogy "jellemtelen hatalom által hozott erkölcstelen törvényeket betartani maga is erkölcstelenség. Én ehhez egy percig sem asszisztálok tovább..."

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

hori

A szűznek a részletekre való figyelem kulcsfontosságú lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.