Régió

Talán jövő szeptembertől már Csornán működik a csornai bíróság

Csorna | Január elsején egy éves lesz a Csornai Járásbíróság, amit ünnepélyesebb keretek között 2022. január 27-én adtak át – ám amint ismert, egyelőre csak az intézményt. A volt szakrendelő felújítására még várni kell, ha minden jól megy: jövő nyár végéig.
Laczó Balázs

2022. december 19. 15:00

bíróság
A csornai bíróság még 2023 szeptemberéig várhatóan a győri Árpád úton működik. Fotó: Laczó Balázs 

Most is Győrben működik a Csornai Járásbíróság, a győri bírósággal osztozva a helyen ítélkeznek, készülnek a tárgyalásra a törvény emberei. Csornán a járásbírósággá alakítandó épülettől 50 méterre, egy önkormányzati épületben tart fenn azért ügyfélszolgálatot az intézmény, így panaszokkal, indítványokkal nem kell a megyeszékhelyre utazni. De a tárgyalásokat főszabály szerint a győri Árpád út 2. alatt tartják és ez 52 olyan települést érint, amelyeknek Csorna közelebb van, mint Győr vagy Sopron. 

Egy éve annak, hogy elkezdtek dolgozni a Csornai Járásbíróság bírái és alkalmazottal dr. Németh Csaba elnök vezetése alatt. Dr. Somogyi Zoltán törvényszéki elnök kérdésünkre felelve úgy tájékozatott: jelenleg mind polgári, mind a büntető ügyszakban a csornai bírók leterheltebbek bármelyik győrinél.  

Most úgy látszik – tudtuk meg a Győri Törvényszéktől –, hogy 2023. szeptemberétől indulhat az ítélkezés a felújítás alatt lévő csornai épületben. Ezt a patinás objektumot a lakosság zöme ma még szakrendelőként ismeri, pedig a korábban létező járásbíróság 1928-tól egészen 1976-ig itt működött – amíg meg nem szüntették.  

Hogy népeisen szólva miért előzte meg a kordé a szamarat, vagyis miért nem kész épületben állt fel a járásbíróság, arról még az előző törvényszéki elnök, dr. Takács József nyilatkozott. A 2019 elején tett bejelentését követően 2020 nyáron tudták aláírni a vagyonkezelői szerződést, a kórházé volt korábban a vagyonjog. Félévet vett igénybe a tervezés, műemléki épületről van szó. Az a megoldás viszont nem jöhetett szóba, hogy más épületben folyjon az ítélkezés, mivel a bíróság működéséhez – ha csak a börtönből előállítottakra gondolunk – nagyon sok biztonságtechnikai és más feltételeknek kell megfelelni, annak pedig nem volt értelme, hogy pusztán egy évre magas költséggel létrehozzanak egy bíróságot, ami aztán „ott is marad”.  

A szalagátvágást pedig nem lehetett megvárni az építéssel, mert országgyűlési döntés született arról, hogy 2022. január elsejétől működnie kell a Csornai Járásbíróságnak. Az indulásról itt olvashat. 

Mint dr. Máté Kinga tájékozatott: jelenleg 3 bíró (2 büntető 1 polgári) ítélkezik az új bíróságon, dolgozik kirendeléssel 2 bírósági titkár, 7 igazságügyi alkalmazott (ebből 2 kirendeléssel a Győri Járásbíróságról) és 1 fizikai dolgozó. 3 bíró és 3 jegyzőkönyv-vezető a Győri Járásbíróságról kirendeléssel segít, polgári ügyekben, családjogi ügyekben járnak el. Január 1. és november 30.  között 324 polgári per érkezett, 452 polgári nem peres eljárás és 320 végrehajtási ügy. Büntetőből 181 a peres, 270 a peren kívüli ügy, 927 a szabálysértés és 49 a nyomozási bírói (például a letartóztatás). 

 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Audi ETO

Szurkolók, figyelem! Beléptetési tudnivalók az Audi ETO meccsére

avarégetés

Áprilisban lehet égetni a kerti hulladékokat

gyansuított

Letartóztatták a férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy kilökte feleségét az ablakon

nyulak

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők

magániskola

A magániskolák is kapnak rezsikompenzációt

rendőrauto

Eltűnt egy 15 éves győri fiú

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.