Helyi hírek

Azért ne legyen félreértés: ez nem a volt arrabonások gombás szendvicse

Győr | Posztot közölt a Facebook-oldalán Dézsi Csaba András polgármester arról, hogy két év szünet után megnyitott a Barátság parkban a büfé és – idézzük – „bár az Arrabona Ételbár végleg bezárt, a legendás gombás melegszendvics itt a Barátság Büfében kapható”. Csakhogy semmi köze az eredeti Arrabona Ételbárt működtető és továbbra is létező céghez, ezt már mi tesszük hozzá a félreértések elkerülése végett.
Laczó Balázs

2023. március 13. 09:00

Mike Zoltán
Mike Zoltán az ételbár kiürítésének napjaiban november végén. Fotó: Laczó Balázs

Dézsi Csaba András jó hírt posztolt vasárnap, a Barátság park büféje megnyílt és kapható a legendás gombás melegszendvics. Ez a leghíresebb és legtöbbeket vonzó fogás az étlapról, amiért a 2022. november 26-án elbúcsúztatott ételbárba járt 42 éven át a vendégkör.

A volt arrabonás üzletvezető is látta a posztot

Megkerestük Mike Zoltánt, aki úgymond maga volt őszülő kollégáival a kultikus hely megtestesítője, hiszen 1982-től 8 évig volt itt szakács, aztán 32 évig üzletvezető. Ő zárta be szomorúan az ajtót az áruház második emeletén.

Mike Zoltán kérdésünkre felelve leszögezte: a világon semmi köze cégének ehhez a Barátság parki gombás melegszendvicshez. Elmesélte azt is, a november végi zárás óta még annyi teendő maradt, hogy valójában most szabadult fel először. Ezért éppen külföldön van pár napig, de kollégái azért átküldték neki vasárnap a polgármester posztját, erről nem kívánt nyilatkozni.

Miért zárt be az Arrabona Ételbár?

Pár szóban idézzük fel, milyen hívószó az arrabonás szendvics említése!

Mert nemcsak híresen finom, de összekapcsolódik a köztudatban az eredeti étlapokkal, a kedves dolgozókkal, a híres régi Győr-metszettel és persze az eredeti sütővel, amiben 42 éven át készült a gombás, a magyaros, a Vadász és a többi szendvics. Végül pedig: egyidős volt az áruházzal, amely – bár igen sok kérdés vár válaszra a jövőjével kapcsolatban – most is működik.

Ez sajnos már nem igaz a szintén 42 és fél évet élt ételbárra, amelynek sorsra tavaly bizonytalanná vált. A tulajdonosi kör tervei közt nem szerepelt a további működése, ezt az üzletvezető is így tudta. S mivel e bizonytalanság miatt eleve nehéz helyzetbe került a cég, a dolgozók közül sokan a nyáron eltávoztak, az energiaválság első fűtési szezonja előtt a helyiséget bérlő cég vezetője, Mike Zoltán úgy döntött, ilyen rezsi és alapanyagárak mellett nem várhatja meg, amíg más zárja be a helyet. Igaz, a bejelentés után három héten át hatalmas roham indult meg két országból, amiről mi is beszámoltunk, s beszéltünk Vas megyeiekkel, dunaszerdahelyiekkel egyaránt november 26-án.

Arrabona Ételbár
Pillantás a múlt ablakán át: ez az, ami már nem tér vissza. Fotó: Laczó Balázs

Máshol kinyithatott volna?  

De csalóka volt a roham, mert ilyen forgalmat már jó ideje nem produkáltak a hivatalos bejelentés előtt. Akkor még többen reménykedtek a megmaradásban, emlékszünk: a polgármester is közzétett augusztus 17-én egy posztot arról, hogy tárgyal a vezetővel és felajánlotta segítségét. Erről az Új Szó Nálunknak azt mondta: Mike úr köszönte, de a szükséges átalakításokat már nem tudná elvégezni.  

Mi úgy értesültünk, hogy a szóba jöhető győri ingatlanok egyike sem vendéglőnek épült, és sokan azzal kapcsolatban is szkeptikusak, hogy egy másik helyen újjáéleszthető lenne-e az itt megszokott ételbár. Egyértelmű nemmel felelt erre például az Új Szó Nálunknak Pető István, a híres, arrabonás gombás melegszendvics receptjének kitalálója, valamint az általunk megkérdezett vendégek. 

Ami pedig a novemberi bezárást illeti, azt mi sem igazolja vissza beszédesebben, mint az, hogy az áruház tulajdonosa takarékossági okból december végén lezárta a második emeletet, a ruhakereskedők is lejjebb költöztek.  

Innentől fogva az, hogy végül nyitva maradhatott volna-e és átvészeli az amúgy is nehéz szezont az ételbár, a „mi lett volna, ha…” tárgykörébe tartozik, de azért nem könnyű elképzelni. 

A Barátság parkkal kapcsolatban viszont a dolognak egy pikantériája is van, hogy hat évvel ezelőtt Mike és az Arrabona Ételbárt működtető cég pályázott a park büféjének üzemeltetésére, s tervük – úgy tudjuk – az volt, hogy az ételeket, a híres szendvicsekkel együtt az Arrabonából szállítják ki. De utolsó pillanatban más kapta a büfé üzemeltetését. Vagyis majdnem tényleg az arrabonás szendvicsről lett híres a hely. 

Arrabona Ételbár
A szendvics, amit most az „arrabonás” hívószóval árulnak a Barátság parkban. Kép: Dézsi Csaba András/Facebook

A recept amúgy közkincs, vihetik 

Nincs szó egyébként arról, hogy a legendás receptet titok övezné. Maga a melegszendvics kitalálója, Pető István Venesz József-díjas mesterszakács, illetve az eredeti recept alapján készült gombakrémet gyártó vállalkozó, Horváth Csaba is hozzájárult ősszel ahhoz, hogy a receptet közöljük.   

Sokan próbálják ma – vendéglátók és vendégek egyaránt – utánozni az eredeti szendvicset. Úgy tudjuk, ebben a formájában nincs levédve, viszont jobb, ha azért mindenki tisztában van azzal, hogy a gombakrém receptje megyerikum, vagyis része a megyei értéktárnak. Ebből következően rákenheti a kenyérre más is a krémet, még értékesítheti is, de sajátjának nem nevezheti a receptet.  

„Arrabonás” recept alapján készültnek persze hívhatjuk, jól lehet talán elegánsabb és izgalmasabb volna, ha az Arrabona Ételbár volt vezetője hívná továbbra is annak. Mert mi úgy tudjuk: Mike Zoltán sem mondott le a folytatás tervéről. Az őszi zárás után is azt nyilatkozta nekünk: „Még maga számára is korai a folytatásról beszélni, de arra az esetre, ha a vendéglátási tevékenységet folytatná – természetesen megfordult a fejében, hogy akár kiszállítást is lehetne végezni. Elvégre van egy-két jó recept…” 

S ha már itt tartunk, nemrég mi is elkészítettük otthon az autentikus Horváth-féle gombakrémmel a melegszendvicsünket, amit bízvást hívhatunk innentől kezdve „arrabonásnak”, tudva, hogy valójában azért mégsem az, de olyan, tényleg olyan:

Tényleg tudunk arrabonás melegszendvicset csinálni otthon? Megpróbáltuk, íme!  (LAPOZGATÓ)

2023. január 17. 10:00

Tényleg tudunk arrabonás melegszendvicset csinálni otthon? Megpróbáltuk, íme! (LAPOZGATÓ)
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tök

Mit főzzek? Tökfőzeléket!

autókereskedés

Lassú, de fokozatos növekedés – ezt várja a használtautó-piac

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

gyors

Idén is indul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

Pollreisz Balázs

Pollreisz is ringbe száll a polgármesterségért

internet

Ezekre a témákra kattintott a magyar 2023-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.