Haza és nagyvilág

A pandémia után megugrott a perek száma, sok az embercsempész is

Bár az összes ügy érkezését nézve a bíróságokon látszólag kevesebb a teher, ám ez becsapós, mert csak a perrel nem járó eljárások száma csökkent, a pereké már nőtt, a büntetőpereké pedig különösen. Győr-Moson-Sopronban a statisztikát rontja egy speciális bűnözési hullám is: az embercsempészeté.
Laczó Balázs

2023. május 10. 10:00

bíróság
Dr. Senyei György, az OBH elnöke Fotó: Laczó Balázs

Az országos tendencia Győrben is megmutatkozott a bíróságon: 2,8 százalékkal kevesebb ügy érkezett a Győri Törvényszékre és a vármegye járásbíróságaira dr. Senyei György OBH-elnök beszámolója szerint. Ám amint arról tegnapi beszámolónkban is olvashattak, ez ténylegesen nem csökkentette ilyen arányban a bírói terheket, mert a statisztikát alkotó ügyeknek egynegyede csak a peres ügy, viszont ezek az eljárások az időigényesebbek. A perek száma pedig már növekedett, nem csökkent.

Az ítélőtáblán kis mértékben a teljes ügymennyiség növekedett 2021-ről 2022-re – számolt be tegnap Győrben az OBH elnöke.

Az adatok azt is megmutatják, hogy a bírók az előttük „görgetett” hátralékból valamennyit le tudtak tavaly faragni, mert kevesebb ügy érkezett, mint amennyit befejeztek. Ez számokra is lebontották: a Győri Törvényszéken 41.013 ügyet fejeztek be tavaly, míg 40.648 érkezett, így az ügyhátralék 5,1 százalékkal csökkent. A Győri Ítélőtáblán 1575 ügyet fejeztek be 2022-ben, helyettük 1547 új érkezett, vagyis csökkent a „restancia”.

Ahogy minden évben, úgy idén is vizsgálták az ügyek megalapozottságát, valamint azt, hogy kellő időben sikerült-e őket befejezni, mert az elhúzódás nem kívánatos társadalmi jelenség. Senyei György hangsúlyozta: három évvel ezelőtt országos intézkedést rendeltek el a két éven túl húzódó ügyek számának csökkenése érdekében. Ennek sikerét mutatja, hogy 2020 szeptembere óta a csökkenés elérte országosan a 43,3 százalékot, a Győri Törvényszéken pedig az átlagosnál magasabb 50,4 százalékot. A Győri Ítélőtáblán tavaly év végén 6 darab 6 hónapon túli peres ügy volt folyamatban, ami szintén kedvező mutató az elnök szerint.

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke Fotó: Laczó Balázs
Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke Fotó: Laczó Balázs

A társadalmi elfogadottságot az állampolgárok által kért jogorvoslatok is visszatükrözik, ez a kép pedig szintén pozitív az elnök szerint és helyben jobb az országos átlagnál. A járásbíróságokon a polgári és gazdasági ügyek 93,6 százaléka, a törvényszéken ugyanezeknek 91 százaléka esetében az ügyfelek nem fordultak a felsőbb bírósághoz vagyis elfogadták a határozatot.

Az ítélőtábla tavaly 929 ügyet fejezett be, mint ismert, erre a felső fórumra öt megyéből – Vasból, Veszprémből, Komárom-Esztergomból, Fejérből és Győr-Moson-Sopronból – érkeznek az ügyek. Tavaly összességében a legtöbbet Fejér vármegyéből szignálták a bírákra dr. Széplaki László elnök tájékoztatása szerint, de a büntetőügyeket nézve Győr-Moson-Sopron „vezet”.

A Győri Törvényszéket érintő részletekről dr. Somogyi Zoltán elnök számolt be. Amint már utaltunk rá: a nagy „ömlesztett” aktamennyiségen belül a perek száma inkább nőtt, mint hogy csökkent volna és ez különösen igaz a büntetőperekre. A Covid-időszak elmúltával a járásbíróságra érkező ilyen eljárások mennyisége másfélszerére ugrott, míg a törvényszék első fokú ügyeit nézve kétszeres az emelkedés.

Dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék elnöke Fotó: Laczó Balázs
Dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék elnöke Fotó: Laczó Balázs

Az elnök leszögezte: meg fognak birkózni ezzel a teherrel, de ez előrevetíti például azt, hogy az ügyek előrehaladtával az ítélőtáblára is több per fog érkezni, hiszen a törvényszékről például életelleni ügyek odakerülnek másod fokra.

A jelentős növekedés egyik oka Somogyi Zoltán szerint az, hogy a Covid idején a bíróságra járás feltételei is korlátozottabbak voltak. A másik, hogy a statisztikát ebben a megyében jelentősen befolyásolja az illegális migrációval járó embercsempészet. Ezek jellemzően nem elhúzódó ügyek, de a bennük rejtőző külföldi szál bonyolítja az elbírálást, nem beszélve a tolmácsolással járó többletköltségekről.

Senyei György beszélt többek között arról is, hogy az elmúlt időszakban felértékelődött az informatikai fejlesztések szerepe, és a pandémiával összefüggésben egyre többször éltek a bíróságok a távmeghallgatás lehetőségével. A Győri Törvényszéken és járásbíróságokon 926, az ítélőtáblán 48 távmeghallgatást tartottak, ez pedig fel is gyorsította az eljárásokat.

Az érkező ügyek száma a törvényszéken csökkent, de ezek nagy része nem járt perrel. A perek száma viszont növekedett Győrben. Fotó: Laczó Balázs
Az érkező ügyek száma a törvényszéken csökkent, de ezek nagy része nem járt perrel. A perek száma viszont növekedett Győrben. Fotó: Laczó Balázs
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakáshitel

Lakáshiteleknél is jöhet a kamatplafon

monodráma

A Zsinagógában adják a Kaddist

kvíz

KVÍZ: Hol eheti ezeket az ételeket?

rabsic

Varsázott a Marcalon, elkapták

szülészet

Visszaállt a 24 órás szülészet a Karolina Kórházban

határ

Újra lesz ellenőrzés a szlovák-magyar határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.