Közélet

Szentivániak lakossági fóruma: Feszült hangulat, megválaszolatlan kérdések (FOTÓGALÉRIÁK)

Győrszentiván | Csaknem megtelt a szentiváni művelődési ház, ami azt jelenti, hogy több százan jöttek el. Elkezdődött a lakossági fórum, az Új Szó Nálunk tudósítója is a helyszínen van.
Sudár Ágnes

2022. szeptember 20. 17:50

ipari park
Rengeteg kérdező volt a győrszentiváni fórumon. 

A fórum ötlete és szükségessége már az első, balul sikerült lakossági tájékoztatásnál felvetődött – ez még az a fórum volt, amelyet augusztus elején az önkormányzat szervezetésében a városházán tartottak.   

A meghívott hivatalosságok között van a győri polgármester, Győrszentiván országgyűlési, illetve önkormányzati képviselője is, de e három személy közül csak az utóbbit, tehát Sík Sándort látjuk a teremben. A szentiváni szervezők előzetesen már elmondták, hogy sem Dézsi Csaba Andrástól, sem pedig Simon Róbert Balázstól nem kaptak visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a meghívás legalább eljutott hozzájuk. Olvastak persze a ki nem mondott szavakból: úgy készültek, hogy nem lesz itt a két politikus. Nincsenek is.  

Dézsi Csaba András a kedd délelőtti közgyűlésen jelentette be, hogy a fórum időpontjában Budapesten tárgyal – államtitkári szinten – a város vízközmű vagyonáról. Jelezte ugyanakkor, hogy a várost képviselni fogja a jegyző. Ő valóban itt van. Ugyanez a helyzet a főispán esetében is, aki szintén küldöttekkel képviselteti a kormányhivatalt.  

A szervezők a helyszínen sorszámokat osztottak ki azok között, akik kérdést szeretnének feltenni. Nem kellett nagy jóstehetség ugyanis ahhoz, hogy belátható legyen: sok felvetés vár válaszra, főképp, mert érdemi válaszokat ezidáig nem nagyon kaptak a helyiek. Ez a kijelentés még annak fényében is igaz, hogy a délelőtti közgyűlésen szintén téma volt a szentiváni földek kisajátítása, az ipari park bővítése.  

Rövid bemutatásokkal indul a fórum, amelyen részt vesz:

  • Nagyné dr. László Edit jegyző,
  • Kálmán János a megyei kormányhivatal igazgatója,
  • Buday Zsolt, a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője,
  • Németh Edina, a kormányhivatal állami főépítésze,
  • Sik Sándor Győrszentiván önkormányzati képviselője (némi fújolás is hallatszik)
  • Kun Zoltán tudományos munkatárs (ő viszont hatalmas tapsot kap). Ő kezdi az első előadást.

A legfontosabb mondatai ez voltak:

GIPZ besorolás  ezzel kelünk-fekszünk. A kormány döntött erről. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az építési szabályzatot módosítani kell. Úgy lehet meggátolni, hogy ipari terület legyen, ha nem fogadják el a helyi építési szabályzat módosítását. Akkor nem tudnak csinálni semmit. Máskülönben különösen veszélyes, bűzös nagy zajjal járó ipari létesítményt lehet idehozni.

Galéria
Fórum Győrszentivánon-1
Fórum Győrszentivánon-2
Fórum Győrszentivánon-3
Fórum Győrszentivánon-4
+3

Sik Sándor beszél. „Menjél haza!” – mondják neki két perc után. „Folytassam?” – kérdezi a képviselő. „Ne! Sok a duma.”

A levezető elnök mégis megkéri, folytassa. Mondja ezért tovább: „Levegőtisztasági mérés volt már korábban, mégpedig 2015-ben. Azt állapította meg a jelentés, hogy nem indokolt semmiféle intézkedés. 2018-ban aztán a kezdeményezésemre készült el egy hivatalos mérés: 0-24 órában. Kettő fűtési és két nem fűtési időszakot néztek az óvoda kertjében. Voltak határérték-túllépések.” Sik olyan szinten belemerül az adatok elemzésébe, hogy a levezető elnök idővel megköszöni neki, s szólítja a következőt.

A háziorvos és gyermekorvos a helyiek egészségi állapotáról beszél:  2019-ben 58 igazoltan asztmás gyerek volt, ez a szám 2021-ben 107-re emelkedett.

Jönnek a kérdések, a legfontosabbat mindjárt a legelejére tették: Kizárható-e, hogy egyszer akkumulátor gyártással kapcsolatos tevékenység lesz itt? A pulpituson zavar támad, ki válaszoljon, hisz a kérdés mindenkinek szól. Végül a jegyzőt jelöli ki a levezető elnök, de ő most sem ad konkrét választ. Nincs erről döntés, az ipari park bővítéséről született egyelőre döntés – ez a jegyző válaszának a lényege.

A folytatásban sem jutnak sokkal előbbre, valóban nehéz konkrétumokat találni a válaszokban. Kezd fogyni a hallgatóság türelme, ez látszik. 

Galéria
Fórum Győrszentivánon-1
Fórum Győrszentivánon-2
Fórum Győrszentivánon-3
Fórum Győrszentivánon-4
+1

Eldöntendő kérdésekre sem érkezik „igen” vagy „nem” válasz. Konkrétum tényleg alig akad, egy tipikus példa:

– Miért termőföldeket kell lebetonozni?
– Nem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. (Ez a kormányhivatali válasz erre a kérdésre.)
– Akkor ki tud erre válaszolni?  (Jön a jogos riposzt. Válasz nincs.)

Termőföld-tulajdonos is megszólal. Megkeresték őket az év elején, de ők eldöntötték, hogy nem adják oda a földjüket. A jegyzőtől kérdezi:

– Hány fő írta alá a szerződést?
– Kilenc esetben került sor adás-vételre. Tizenkét esetben résztulajdont szereztünk – mondja a jegyző.
– Hányból tizenkettő? – kérdez vissza a szentiváni földtulajdonos.

Nem kap választ már erre. De kikéri magának, hogy nyereségvágyból nem állapodtak meg: „Nem ezért nem adtuk. Nem kértünk pénzt, a földet akarjuk megtartani!”

„Szakdolgozók ülnek az asztalnál, nem politikusok ők, Sik Sándor kivételével. Ezért nem tudnak egyetlen konkrét választ sem adni” – mondja az egyik, helyben jól ismert szentiváni felszólaló:

 Hajlandó-e, mint szentiváni képviselő, 5585 aláíró érdekeit képviselni? – szegezi a kérdést Sik Sándornak. „De ez a termőföld védelmét jelenti.”
 Igen – jön a válasz.

A többiektől is ezt kérdezik: Támogatják-e a szentivániak akaratát?

A jegyző a polgármester üzenetét tolmácsolja, a mérésekről beszél, amelyek lesznek, de valóban nem ez volt a kérdés. Megismétli a helyi felszólaló a kérdést, csak Sik Sándortól kap választ, aki azt mondja, semmilyen környezetszennyező beruházást nem tud támogatni.

Patthelyzet ismét.

„Az ipari park bővítéséről, hogy mi telepedik le, azt a szakhatóságok vizsgálják MAJD meg. Ez két külön dolog, nem vagyunk még itt ” – sokadszor mondja el ezt a mondatot a jegyző, ennél a pontnál szakad el a cérna az egyik helyinél:

„Bohóckodnak az emberekkel, ez a baj! Ahogy a macskát bevitte Dézsi a városházára, úgy fogja az ipari parkba is az akkumulátorgyárat.”

Lezárult a fórum, többen a kérdéseiket nem tudták feltenni, ők emailen küldhetik el azokat.

Ha összegezni akarjuk ennek a két órának a lényegét, az rövid lesz: a helyiek nem akarnak ipari parki bővítést, de ezt olyanoknak mondták el (ahogy a kérdéseiket is), akiknek a hatásköre nem terjedt ki a releváns válaszokra.

Végén még a méréssel kapcsolatos anomáliákat foglalja össze a helyi öko egyesület képviselője: „A polgármester bejelentésétől függetlenül Győrszentiván mérni fog – saját magának, saját pénzből” – ez a végszó.

A fórum békésen ér véget.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
plakát

Egy elképesztő kapuvári ámokfutásról írtak ötven évvel ezelőtt

Kabos kvíz

Kvíz: Kabosról kérdezünk, ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit

fűtés

A kút a Pannon-Vízé, a kitermelés joga a Rába Quellét illeti

menő

Különleges menüsort kínálnak, kedvezményes áron

golf

Tudja mennyiért golfozhat a dunakiliti kastélynál? Megmutatjuk!

támogatás

A háború és a szankciók (?) miatt nem tudják kifizetni a 25 ezres juttatást Töltéstaván, 30 ezres támogatást adnak helyette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.